Studenten ontwikkelen elektrische racewagen en behalen derde plaats in Hongarije

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Umicore Nova. Zo heet de nieuwste elektrische racewagen van Formula Electric Belgium. Dit innovatief staaltje technologie is het product van de samenwerking tussen de studenten van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool. Met deze wagen nemen ze deel aan de Formula Student competitie, dit zijn internationale races waar studenten van over heel de wereld samenkomen om het tegen elkaar op te nemen in hun zelfgebouwde racewagen.

De studenten worden beoordeeld op de performantie van hun wagen in de dynamische categorie maar evengoed op hun ondernemerschap en professionaliteit in de statische categorie waar ze o.a. een business presentatie moeten geven. Wereldwijd gaan er competities door in Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije maar evengoed in de VS, Australië en Japan.

De Belgische Umicore Nova nam het afgelopen weekend op tegen 40 andere teams tijdens  Formula Student Hungary. De concurrentie was stevig maar het Belgische studententeam zette een knappe prestatie neer en behaalde de derde plaats in de dynamische categorie. “Het innovatieve batterijpakket en de performante vierwielaandrijving hebben er zeker toe bijgedragen dat we een podiumplaats veroverd hebben” weet Gert-Jan, student industrieel ingenieur KU Leuven en tevens team leader. “Het meest trots ben ik op alle teamleden die hun hart en ziel in dit project hebben gestoken”.

Negen maanden lang ontwierpen en bouwden de studenten de volgende generatie elektrische racewagen. Dat resulteerde in knap ingenieurs- en productiewerk. De Umicore Nova heeft vierwielaandrijving, weegt amper 200 kg en haalt 100 km/uur in enkel 2,6 seconden!

“We werken samen met een netwerk van meer dan 130 bedrijven”, zegt Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur KU Leuven en marketingverantwoordelijke van het team. “Om zo’n podiumplaats te behalen, hebben we de nadruk gelegd op de ontwikkeling en het gebruik van innovatieve technologieën. Zo leggen we de link tussen de academische wereld en de industrie.”

Deze race in Hongarije was de derde en laatste race van dit seizoen en een mooie afsluiter voor Umicore Nova. Nu kijkt het team vol goede moed en frisse ideeën uit naar volgend seizoen om een nog betere prestatie neer te zetten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer