“Steeds meer studenten laten zatte vrienden in de steek”

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Donderdagnacht kreeg de Leuvense brandweer versterking van een aantal leergierige assistenten. De beleidsmakers rond het Leuvense studentenleven gingen mee op pad bij interventies die te maken hebben met overmatig alcoholgebruik.

Bij een interventie van de brandweer denken we meestal aan een woningbrand of een overstroming, overmatig alcoholgebruik lijkt niet in dat rijtje te passen. Toch rukken onze brandweerlui steeds vaker uit voor verdwaalde feestvierders met enkele glaasjes te veel op. Ze vinden hun slaapplek niet meer terug, hun vrienden zijn al lang naar huis en ze belanden op straat en in de problemen.

Samen uit samen thuis

De Leuvense brandweer maakt zich zorgen: “We deden de laatste jaren heel wat interventies voor overmatig drankgebruik”, zegt Bart Gijzen, postcommandant brandweerpost Leuven. “Dat het tot een interventie komt is niet alleen te wijten aan alcoholgebruik, mensen worden ook steeds vaker ladderzat achtergelaten op straat. We hebben de indruk dat vrienden vroeger beter voor elkaar zorgden.”

Schepen voor Studentenzaken Bieke Verlinden, vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove, directeur studentenbeleid UCLL Francis Loyens en voorzitter van LOKO Pieterjan Vaneerdewegh kregen een rondleiding op de brandweerkazerne. Nadien rukten ze mee uit met de ambulancedienst tijdens interventies voor overmatig alcoholgebruik. “Met deze actie willen we de studenten oproepen om een oogje in het zeil te houden. Is één van je vrienden stevig boven zijn theewater? Zorg dan dat die veilig thuis geraakt”, zegt vicerector Chantal Van Audenhove. “Wees niet alleen matig met alcohol, maar zorg ook voor elkaar”, vult schepen Bieke Verlinden aan. “Plezier maken en uitgaan zijn deel van het studentenleven, maar we roepen alle studenten op om hun eigen grenzen te respecteren”, sluit Pieterjan Vaneerdewegh af.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans