Stalkster van Theo Francken moet geïnterneerd worden

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Linda S., de 62-jarige vrouw die staatssecretaris en Lubbeeks burgemeester Theo Francken (N-VA) enkele jaren geleden stalkte, is door de Leuvense rechtbank veroordeeld tot een internering. De vrouw zat al vrijwillig in een psychiatrische instelling in Kortenberg.

De stalking duurde verschillende jaren. Linda S. ontmoette Theo Francken één keer, wist zijn gsm-nummer te bemachtigen en begon hem meermaals per dag te bellen over haar intenties om burgemeester van Leuven of zelfs minister-president te worden. Soms liepen die oproepen op tot 253 per dag. Op een vorige zitting beloofde ze te stoppen, maar diezelfde dag kreeg Francken nog 30 oproepen van haar.

Francken was niet de enige die lastig werd gevallen door de vrouw. Ook zijn partijgenoot Stijn Lemmens en haar buren waren ‘slachtoffer’. De buren wilden zelfs dat ze uit haar sociale woning zou worden gezet. “Als ze in een psychose terechtkomt, schreeuwt ze de hele buurt bij elkaar en bonkt ze op alle deuren.” Ook haar eigen advocaat kent het probleem. Hij en de andere medewerkers op  zijn kantoor ontvingen tot 80 telefoontjes per dag van de vrouw. Toch is hij mild: “Ze is niet kwaadaardig of agressief, maar heel eenzaam. En ze worstelt met een geestesstoornis.”

Omdat de grond haar te heet werd onder de voeten besloot Linda S. in oktober vorig jaar al vrijwillig opgenomen te worden in een psychiatrische instelling in Kortenberg. Gisteren besliste de Leuvense strafrechter dat de vrouw effectief geïnterneerd moet blijven. “Deze vrouw lijdt aan een stemmingsstoornis. In combinatie met alcohol is ze een gevaar voor de maatschappij.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans