Stadsfabriek heeft definitieve overnemer

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het project rond de Stadsfabriek in Aarschot loopt stilletjes aan op zijn einde. Anderhalf jaar lang was het dé plek voor creativiteit, ondernemerschap en zin voor initiatief in de stad. Die vindingrijkheid heeft geloond, want het pand van de Stadsfabriek heeft een definitieve
overnemer.

De Stadsfabriek
De Stadsfabriek is een plek waar ondernemerschap en zin voor initiatief wordt gestimuleerd. Dat kwam de voorbije maanden vanuit verschillende hoeken. De middenstand organiseerde er een ‘Huis van de Kerstman’ en braderiedagen. De stad nam er initiatief met ondermeer de ‘Droomfabriek’ en, in een coproductie met Vorming Plus, de ‘Veranderfabriek’. GROSA organiseerde er dan weer een pop-up fair trade café. Uit zowel binnen- als buitenland etaleerden creatievelingen er hun kunsten. Met alle Aarschotse mini-ondernemingen onder één dak, toonden ook de scholieren er zich ondernemers in spe.

Initiatief met succes
Binnen het initiatief van de Stadsfabriek konden ondernemers op een laagdrempelige manier hun concept uitproberen in het pand van de voormalige Esprit-winkel. Met steun van de stad werd zo ondernemerschap en creativiteit een boost gegeven. Schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga: “Er was in de Stadsfabriek plaats voor verschillende initiatieven: repaircafés en upcycling, juwelen en textiel, workshops voor ondernemers of mandenvlechten, en nog zoveel meer. Het project werd een onverhoopt succes. Als mooie erkenning werd de stad zelfs één van de laureaten ‘Bedrijvige Kern’ van Unizo. Een mooie pluim, ook op het werk van de dienst Lokale Economie. Ik ben tevreden dat het project nu ook tot een definitieve overnemer heeft geleid.”

Laatste invulling
De stad heeft via de Stadsfabriek het pand van de voormalige Esprit-winkel mee in de kijker kunnen zetten. Met succes, want het pand heeft nu een definitieve overnemer. De laatste invulling van het project wordt een sportwinkel van 650m² die begin juni zal openen. Nadien wordt dit een definitieve stek voor de sportwinkel, een mooie troef voor de Martelarenstraat. Bovendien is het gewoonweg een mooi resultaat voor het project rond de Stadsfabriek.

Twee projecten op andere locatie
Omdat de Stadsfabriek nog twee andere projecten had gepland in het pand, zullen die doorgaan op twee andere locaties in de stad. Zo opent op 10 mei de driedaagse Pop Up ‘Het Moederhuis’ in het pand van het voormalige E-Jewels in de Martelarenstraat 43. Vier ondernemende mama’s stellen drie dagen lang hun zaak voor in het teken van Moederdag. In Het Moederhuis vind je het ideale moederdagcadeautje terwijl je kinderen spelen in de speelhoek. De week daarna opent op 17 mei in het pand van de voormalige Free Record Store een winkel rond tuinmeubelen en vinylplaten. Vader en zoon Van Espen brengen er een assortiment van tuinmeubilair in hout, metaal en wicker. Tegelijkertijd kan je er snuisteren tussen duizenden vinylplaten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer