Stadsbestuur gaat grootste boom meten

Dinsdag 28 mei is een speciale dag en wel voor de grootste boom van Leuven. Die dag zullen specialisten zich immers wagen aan een zogenaamde trekproef van de plataan aan ontmoetingscentrum Ymeria in Wijgmaal.

Platanus x acerifolia of ook de gewone plataan. Het zegt u misschien niet veel maar de monumentale boom aan het Ymeriacomplex kent u misschien wel. De grootste boom van Leuven is sinds 2010 beschermd als monument en ‘de kampioen’ moet dan ook goed worden verzorgd. Op dinsdag 28 mei zullen specialisten dan ook een trekproef uitvoeren op de plataan. Er zal onder meer onderzocht worden of de zware takken nog voldoende stabiel zijn. Indien nodig zal de kroon van de monumentale boom worden verankerd.

40.000 euro

De grootste boom…dat ben je niet zomaar. Daarom enkele cijfers. De boom is opgebouwd uit zes stammen en heeft een stamomtrek van 9,41 meter. De kruinomtrek bedraagt zelfs 102 meter. Oude bomen hebben natuurlijk ook een hoge waarde. De kampioen van Leuven zou volgens kenners een waarde hebben tussen de 35.000 en 40.000 euro. Niet bepaald een goed plan om je auto verkeerdelijk tegen die boom te parkeren.

De firma Krinkels, die de trekproef uitvoert, zal dan ook voorzichtig tewerk gaan. “Via deze proef wordt eigenlijk een stevige storm nagebootst”, legt David Claes van Krinkels uit. “De proef vertelt ons hoe groot het risico is op stambreuk, bijvoorbeeld. We komen ook te weten hoe we de kroon eventueel moeten verankeren of snoeien om binnen de veiligheidsmarge te blijven.” (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel