Spaak: Oude stadsfietsen in een nieuw jasje

Stefan Van de Weyer
5 maanden geleden
321 Views
door Stefan Van de Weyer

Met ronkende namen als “Rosse Joerie”, “Gevaarlijke Ronnie” of “Ons Anja”, brengt Spaak oude stadsfietsen terug tot leven in een opvallend fris jasje. En dat allemaal op een budgetvriendelijke manier. “We leveren stuk voor stuk unieke fietsen voor de liefhebber van het betere rijwiel,” aldus Louis (16) medeoprichter van Spaak.

Spaak is een relatief nieuw bedrijfje opgericht door vier middelbare scholieren uit Leuven. Oude fietsen omtoveren tot creatieve en unieke tweewielers is het fundament van hun zaak. Zo gaan ze telkens weer op zoek naar creatieve manieren om van elke fiets iets unieks te maken. “Ik sleutel al langer aan fietsen en ga graag op jacht naar oude exemplaren. Voor mij zijn het oude schatten waar ik aan kan werken”, vertelt medeoprichter Anselm (17). “Het is een passie waar we meer mee willen doen”, vult Louis aan. “We zien het als een uitdaging om na te denken over een persoonlijke look voor elke fiets, en natuurlijk ook zijn bestuurder”. SPAAK gaat in de eerste plaats zelf op zoek naar oude fietsen die een opfrissingsbeurt verdienen, maar ook op maat fietsen opwaarderen naar een unieker of eleganter model doet het bedrijf met veel plezier en engagement. “Voor iedere fiets gaan we op zoek naar wat de klant wil, en dat binnen het budget dat hij eraan wil spenderen. Zo hopen we tot zeer verschillende, unieke modellen te komen”, vertelt Louis.

Een start-up van mijnLeuven
Spaak is één van de Start-Up projecten van mijnLeuven, het jongerenlabel van stad Leuven. De Start-Up is een krachtig ondernemerschapsproject waar jongeren tussen 15 en 17 jaar hun dromen in eigen handen nemen, op zoek gaan naar duurzame concepten en bouwen aan een sterk merk. Durven experimenteren, straffe skills aanscherpen en proeven van een eigen onderneming staat centraal. “Een eigen bedrijfje oprichten en uitbouwen is natuurlijk wat zoeken, er komt veel tegelijkertijd op ons af”, vertelt Guust (17). “Maar het is spannend en een boeiende uitdaging”, beamen de anderen. “Een verdienmodel bepalen, ons merk uit de grond stampen, werken aan de fietsen… We weten wel wat doen.”

Interesse? Als straks het nieuwe schooljaar begint hoort daar misschien niet noodzakelijk een nieuwe fiets bij. Want waarom zou je een nieuwe kopen als je ook je oude fiets kan laten upcyclen tot een gepersonaliseerd stuk? Van plan om je fiets weg aan de deur te zetten? SPAAK is continu op zoek naar oude stadsfietsen die een tweede leven verdienen. Bovendien komen de jongens hem met veel plezier ophalen. De fietsen van SPAAK bekijken of contact opnemen om een eigen fiets te laten opknappen kan via www.spaak-leuven.be en www.facebook.com/spaak-leuven. Daarnaast vind je SPAAK ook terug op verschillende Leuvense evenementen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer