Sint-Lambertuskerk weer open vanaf 15 augustus

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
70 Views
door Kirsten Bosmans

Aanstaande zaterdag, op O.L.H.-Hemelvaart, gaat de Sint-Lambertuskerk opnieuw open na de renovatie van het dak, het vernieuwen van de bepleistering en herschilderen van de gewelven. Gedurende bijna vier jaar bleef de kerk gesloten en vonden de weekendvieringen plaats in de kapel van de Jezuïeten op de Waversebaan. Zaterdag vindt om 10 uur een eucharistieviering plaats in de kerk.

De Sint-Lambertuskerk is niet beschermd als monument maar is wel opgenomen op de goedgekeurde lijst van bouwkundig erfgoed. De kerk is nochtans waardevol en beeldbepalend voor de omgeving. In 2001 viel in de linker kruisbeuk een deel van het pleisterwerk van het plafond naar beneden tijdens een eucharistieviering. Dat was het gevolg van de slechte staat van het dak waardoor water binnensijpelde en het houten dakgebinte en de bepleistering had aangetast.
In september 2011 werd de kerk gesloten nadat nog eens een deel van het pleiterwerk naar beneden viel. Gelukkig zonder erg voor de kerkgangers. De viering ter ere van de Heilige  Sint-Lambertus kon nog plaatsvinden in de kerk maar daags nadien werd de kerk voor het publiek gesloten vanwege de onveiligheid.

 

Het aanbestedingsdossier werd al in 2010 goedgekeurd. Toelagen werden in 2011 toegewezen. Op 11 februari 2013 kond aannemer NV Dijckmans met de werken starten: het slechte hout van de gewelven zou vervangen worden, de bepleistering opnieuw aangebracht en herschilderd.  Maar tijdens de werken doken verschillende nieuwe problemen op. Toen het pleisterwerk van de gewelven en gewelfbogen werd verwijderd, bleek nog meer hout van het dak rot dan oorspronkelijk gedacht. Op sommige plekken was het helemaal weggerot zodat het geen steun meer gaf.

 

Schepen Dirk Vansina : “Ook de twee verwarmingsketels dienden vernieuwd. De zowat veertig jaar oude mazoutketels werden vervangen door gasgestookte ketels. Dat is milieuvriendelijker en efficiënter, want de verwarmingskost zal dalen. De kost kan op enkele jaren zelfs terugverdiend worden. Later bleek dat ook de riolering in slechte staat was. Die werd vervangen met eigen personeel van de technische dienst van de stad Leuven.” Er moest dus heel wat meer gerestaureerd worden dan oorspronkelijk voorzien waardoor de kosten opliepen tot 1 miljoen euro. Hiervan wordt 30 procent, zo’n 300.000 euro, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

 

Dirk Vansina : “Nu aan de binnenzijde de gewelven werden herbepleisterd en herschilderd, is het verschil met de niet herschilderde muren erg groot. We gaan dan ook  deze muren een nieuwe verflaag geven. Hiervoor werden al de nodige budgetten gereserveerd met het oog op de start van de werken in 2016.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans