Schepen Robbeets reageert op open brief handelaar "In tegenstelling tot Brussel hebben we visie"

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a) reageert met enige verbazing op de open brief die hij kreeg van handelaar Erik Meulemans van Mertens Schoenen in de Mechelsestraat. Die laatste stelt dat de nieuwe invulling van het Smoldersplein al lang op voorhand was beslist. Met andere woorden: de handelaars werden bewust in de waan gelaten dat hun idee om Shop&Go-plaatsen te maken op het plein een eventueel positief antwoord kon krijgen. “Dat klopt niet”, zegt schepen Robbeets. “Wat wel klopt, is dat het stadsbestuur visie heeft over de herinrichting van autoluwe pleinen en straten, in tegenstelling tot Brussel.”

Zoals gisteren al gemend voelt de Leuvense handelaar Erik Meulemans voelt zich ‘koud’ gepakt door het Leuvense stadsbestuur. In een open brief naar de schepenen Dirk Robbeets (sp.a) en Carl Devlies (CD&V) stelt Meulemans van Mertens Schoenen dat de herinrichting van het Smoldersplein al lang was beslist en dat het idee van de handelaars van de Mechelsestraat om er enkele Shop&Go-plaatsen in te richten bij voorbaat ten dode was opgeschreven. “Men heeft de handelaars in de waan gelaten dat het idee mogelijk een positief antwoord kon krijgen. Het is tijd om de Leuvense handelaars te zien als een ernstige partner in het debat”, aldus Erik Meulemans.

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a) is het niet eens met die analyse. “Het klopt dat de werkzaamheden aan het Smoldersplein snel na de goedkeuring van start gingen”, klinkt het. “Dat is niet omdat alles al tot in detail vastlag maar wel omdat Leuven met visie kijkt naar het nieuwe circulatieplan. In tegenstelling tot Brussel zijn we wel bezig met een zinvolle inrichting en daar moet je inderdaad op tijd aan beginnen, nog voor de definitieve goedkeuring van zo’n plan. Overleg met jongeren, met inwoners, met handelaars…We kregen de vraag van de handelaars om enkele Shop&Go-plaatsen in te richten aan het Smoldersplein. Dat bleek onmogelijk en in die zin werd het ontwerp van het plein niet aangepast aan de suggestie van de handelaars. Er moeten immers voldoende parkeerplaatsen voorzien worden voor de taxi’s en voor de politievoertuigen aan het Leuvense gerechtsgebouw. Het is dus niet zo dat alles al op voorhand was beslist maar sommige dingen kunnen nu eenmaal niet. De stad Leuven wil ook zo snel mogelijk de pleinen herinrichten of tijdelijk herinrichten in het kader van het circulatieplan. Dan moet je op tijd beginnen aan een goed ontwerp maar dat betekent niet dat er onderweg geen aanpassing meer kan gebeuren. In dit geval kon het echter niet.”

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens