Schepen en rector verontwaardigd over seksistische fuifaankondiging

Kirsten Bosmans
8 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

In Leuven zijn schepen van studentenzaken Bieke Verlinden, rector Luc Sels en vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove van de KU Leuven, kordaat in hun reactie op de seksistische aankondiging van een feestje door enkele Leuvense studentenkringen. De schepen, rector en vicerector namen via Facebook kennis van deze tekst en vinden het taalgebruik en visie die erin tentoon gespreid worden verwerpelijk. Daarom willen zij een sterk signaal uitsturen dat hiervoor in een moderne, progressieve stad als Leuven geen plaats kan zijn.

De aankondiging op Facebook luidde als volgt:

“Eeh ma ket, zijt ge het ook beu om enkel wufkes te zien in de les terwijl ze al hun kleren nog aanhebben? Kom dan op 20 november naar Musicafé om te boiten met de poulékes. Iedereen gaat hier helemaal keis zijn dus zelfs de grootste nerds kunnen zichzelf een echte fixer noemen. Aangezien we allemaal goedgemutste studentjes zijn hoeven we geen pilletjes in het drankje van een Farma-grietje te gooien, geen chloroform te gebruiken om de Chemika-chickies te kunnen scoren, en zelfs die knappe boerinnetjes hebben geen baal stro nodig om zich helemaal chaud te voelen. Howke, gaat er wel genoeg schoon volk aanwezig zijn hoor ik u denken? Zijt maar zeker ket! Laat uwe pingwaar maar thuis hangen en doet uw diepst uitgesneden marcelleke maar aan, daar worden die wuften helemaal nat van, dweilen zullen aanwezig zijn. Voor onze knappe poulékes is er natuurlijk ook wat lekker vlees in de kuip. Altijd al diene stoere bink van LBK, Chemika of Farma willen fixen? Dit is uw kans, want de boys kijken ‘hard’ uit naar jullie aanwezigheid. Be there or be impotent.“

Hoewel ze er aan toevoegden “deze tekst is ludiek en niet aanstootgevend bedoeld. Wij zetten in geen geval aan tot het gebruik van illegale middelen tijdens het uitgaan” kunnen ze er bij de stad en de universiteit niet mee lachen. “De schepen en vicerector verwerpen ten stelligste de denigrerende taal en kijk op mannen en vrouwen die in de aankondiging van het feestje tentoon wordt gespreid. Dergelijk seksistisch taalgebruik heeft geen plaats in een egalitaire samenleving, en al zeker niet in een progressieve studentenstad als Leuven. Het beeld van vrouwen dat wordt uitgedragen, de “ludieke” vermelding van een zeer ernstig misdrijf als rape drugs en de hele opzet van het bericht getuigen van een zeer achterhaalde, seksistische kijk op mannen en vrouwen”, klinkt het in een bericht.

“Men draagt met dit soort taal bij aan een erg schadelijk wereldbeeld waar de schepen, rector en vicerector zich sterk tegen willen uitspreken. Ze wijzen erop dat we als samenleving seksisme moeten blijven benoemen en veroordelen wanneer we het zien. Het is dan ook niet omdat men iets “ludiek” noemt, dat het daarmee zomaar oké is. Studie na studie toonde reeds aan dat dit soort denigrerende seksistische humor ergere vormen van seksisme en zelfs seksuele agressie normaliseert onder jonge mannen. Zo bleek al uit onderzoek dat mannen die seksistische grappen vertellen tot 5 keer meer geneigd zijn om ook ander – erger – seksistisch en agressief gedrag naar vrouwen te stellen. In dat licht zijn de grappen over rape drugs nóg zo ongepast.”

Samen met de stad en de universiteit nemen de schepen, rector en vicerector een duidelijke positie in en willen een klare boodschap meegeven aan de studenten: voor dit soort taalgebruik ten opzichte van vrouwelijke medestudenten is geen plaats in Leuven. Ze zullen nu samen stappen ondernemen om te onderzoeken hoe zulks in de toekomst vermeden kan worden.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans