’s Nachts na tweeën…

Bart Mertens
3 jaar geleden
34 Views
door Bart Mertens

Maandag 27 april, gemeenteraad in Leuven. Start: 20 uur. Einde: ’s nachts na tweeën… Nu willen we niet klagen want de democratie heeft haar rechten. Meer zelfs, Leuven Actueel moedigt het politieke debat vurig aan. Wat we minder aanmoedigen, is oeverloos ‘gelul’ om niet zelden tot dezelfde conclusie te komen. Oppositie: “Doe toch dit.” Meerderheid: “Dat doen we al.” Dat scenario herhaalde zich helaas al te vaak.

Bart Mertens

Oppositie voeren is een kunst. Helaas is de gemeenteraad bezaaid met enkele exemplaren van de soort ‘homo politicus langusbabbelus’. Kampioen van dienst bleek Zeger Debyser (N-VA). Hij slaagde erin om een halve gemeenteraad vol te praten over CO2-uitstoot en betere mobiliteit voor de zwakke –of is het zachte?- weggebruiker. Best allemaal nuttig, om niet te zeggen waardevol, maar moet dat zo lang duren? Ook burgemeester Tobback (sp.a) had er zijn buik van vol want hij ruilde tijdens één van de tussenkomsten van Debyser zijn voorzitterszetel voor een plaats in de zaal om een praatje te slaan met Saïd El Khadraoui (sp.a). Debyser ging ondertussen onvermoeibaar door. Wedden dat zijn studenten op de universiteit hem de bijnaam Zager Debyser hebben gegeven?

Een sterke tweede plaats was weggelegd voor Toon Toelen (Groen). Die zilveren medaille dankt Toelen aan zijn tussenkomst over trage wegen. Op die wegen gaat de tijd naar het schijnt een beetje trager. Als Toelen aan het woord is op de gemeenteraad lijkt datzelfde merkwaardige tijdsprincipe van toepassing. Toon Toelen bezong werkelijk alle paden, van het Tiggelpad tot het Rozenpad. Schepen Robbeets gaf hem een koekje van eigen deeg en presenteerde een uitgebreide oplijsting van alle reeds aangelegde paden. Vlotjes één uur ondertussen…

Nooit eerder hoorden we zoveel politici hun tussenkomst beginnen met “Ondanks het late uur”. De ‘homo politicus langusbabbelus’ zegevierde, het democratische debat net iets minder. De oplossing? Voer een tijdsklok in. “U hebt exact 2 minuten spreektijd.” Maak er voor mijn part 4 van. Dat gezegd zijnde mogen we niet al te hard zijn voor Debyser en Toelen want ze doen tenminste wat er van hen wordt verwacht: oppositie voeren. Een welgemeende proficiat wat dat betreft, met twee tips voor de toekomst: inkorten en afronden. De prijs van de verstandigste quote van de nacht gaat trouwens naar Luc Ponsaerts (Open Vld). “Gezien het late uur heb ik besloten om mijn tussenkomst uit te stellen!” Met een kwinkslag de nacht in…ook dat is dorpspolitiek in Leuven.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens