Rotselaarse geeft kinderboek over Sep Vanmarcke uit

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Zonet verscheen het boek ‘Sep, een kleine biografie. Hoe Sep Vanmarcke wielerheld werd’. Het is het eerste boek van een reeks en wordt uitgegeven door Art Cézar, een promotiebureau voor creatief talent in Rotselaar. Drijvende kracht achter het boek en de uitgeverij is Isabel De Craene. “Ik hoop dat dit boek en de volgende waaraan we volop werken kinderen aanzetten om meer te bewegen en meer te lezen.”

‘Sep, een kleine biografie’ is vele boeken in één en een caleidoscoop van belevingen. ‘Sep’ is een voorleesverhaal, voor ouders die hun kinderen een actief leven gunnen. ‘Sep’ is ook een dagboek vol jeugdherinneringen van een jongen met een fiets en een nog grotere droom. ‘Sep’ is een inspiratiebron voor wie zot is van fietsen, jong én oud. ‘Sep’ is een boek met nooit eerder getoonde foto’s uit het familiealbum van Sep, en met nostalgische tekeningen van Joost Stokhof.  Voor wie zot is van fietsen, is ‘Sep’ even noodzakelijk als een goedgevulde bidon.

Isabel De Craene over haar eerste wapenfeit als uitgever: “Sporthelden spreken tot de verbeelding van jong en oud. Ze worden geregeld opgevoerd in de media, maar vaak is dat over een fait divers: hun kapsel, hun nieuw lief, hun grote mond, hun zatte flater… Ik wil sporthelden graag inspirerend inzetten en daarom zoek ik naar de personen die hun sport overstijgen. Die sportief straffe prestaties neerzetten, maar nog meer in het oog springen door hun onverbeten strijdlust, de gezonde ontwikkeling die ze doormaakten in hun jeugd, hun groot hart…”

“In die zin was Sep Vanmarcke de perfecte opener: hij is een geweldige atleet en een prachtig mens. Ik hoop dat kinderen die het boek lezen de sportman leren kennen en hem volgen als fan. Het zou ook leuk zijn als ze wat van zijn karakter overnemen en op een gezonde manier aan sport doen.”

Met uitgeverij Art Cézar wil De Craene “boeken maken die de middelmatigheid overstijgen”, want daar is al zoveel van. “Jonge lezers hebben recht op straffe auteurs, steengoede illustratoren en vormgevers wiens werk bijzonder is. Art Cézar moet Belgische kwaliteitsproducten brengen”. Maar daar houdt de ambitie niet op. “Ik wil meebouwen aan sportnatie België! Ik beschouw sport als noodzakelijk: ik ben mama van drie energieke jongens. Het behoedt mijn kinderen voor veel miserie (alcohol, drugs, doelloos in de sofa hangen of voor schermen gekluisterd zitten) en we beleven er samen veel plezier aan.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans