Rik Daems moet wijngaardplannen opbergen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Rik Daems (Open Vld) schrapt de aanleng van de wijngaard op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg in Leuven door zijn bedrijf Vinobelga . Hij reageert daarmee op de schorsing door Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte van het Leuvense gemeenteraadsbesluit dat hem hiervoor eerder toestemming gaf. Ook de abt van Keizersberg ging akkoord met het project met de inplanting van de 7.000 m2 grote wijngaard, zo meldde nieuwsagentschap Belga.

Het stadsbestuur, dat het park van de Benedictijnenabdij sinds 2007 in erfpacht heeft, was ingegaan op het voorstel van Daems. De liberale politicus verwees naar het feit dat op deze locatie in 1121 de eerste wijngaard uit de regio werd aangelegd. Op deze site zou vervolgens meer dan vijfhonderd jaar lang wijn geproduceerd geweest zijn. Daems plande naast een commerciële uitbating op de site ook een educatief deel over wijnbouw.

Een actiecomité gesteund door milieuverenigingen zoals Natuurpunt Oost-Brabant nam het echter niet dat voor dit project een aantal ecologisch waardevolle natuurelementen zoals hoogstambomen moesten verdwijnen. Het voerde de voorbije maanden enkele picknickacties op de Keizersberg. Het comité diende ook een klacht in bij de gouverneur. Dat de gouverneur het gemeenteraadsbesluit schorste omdat Daems, een van de zeven aandeelhouders van Vinobelga, ook gemeenteraadslid was in Leuven, raakte dinsdag bekend.

Daems betreurt “dat een project met grote cultuurhistorische en educatieve waarde voor de stad geen doorgang kan vinden”. Hij plant op basis van de kennis die hij tijdens de voorbereiding van het project opdeed, een boek over de geschiedenis van de Leuvense wijnbouw.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer