Rijschool Mercator pakt uit met elektrische voertuigen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Vlaams-Brabantse rijschool Mercator zorgt er als één van de eerste Belgische rijscholen voor dat kandidaat-wagenbestuurders kunnen leren autorijden met een elektrische wagen. Daarmee biedt ze een antwoord op de groeiende elektrificatie van het wagenpark én op de veranderende ambities van de aspirant-bestuurders. Een elektrische auto rijdt immers anders dan een wagen met brandstofmotor en is bijvoorbeeld per definitie uitgerust met een automaat. Leerlingen kunnen één of meerdere lessen volgen met de volledig elektrische en speciaal voor de rijopleiding uitgeruste BMW i3.

Elektrisch rijden binnen ieders bereik

Elektrisch rijden is beter voor het milieu, maar het voelt ook anders aan. Rijschool Mercator vindt het daarom belangrijk dat jongeren al tijdens hun opleiding kennismaken met deze nieuwe vorm van rijden. Als één van de eerste rijscholen in België geeft ze de mogelijkheid aan haar leerlingen in Leuven om één of meerdere lessen te volgen met een volledig elektrische wagen: de BMW i3. Als het pilootproject succesvol is, zullen andere vestigingen volgen. Jonge bestuurders komen erg moeilijk in contact met elektrisch rijden, laat staan dat ze het leren. Mercator wil hen nu reeds die kans geven.

Gespecialiseerde lesgevers

Elektrisch rijden voelt apart, sensationeel, maar ook erg relaxed. Je moet een keer achter het stuur gezeten hebben om het te begrijpen. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld een veel sterker remeffect bij het lossen van het gaspedaal en ook de acceleratie vanuit stilstand is indrukwekkend. Het feit dat er geen versnellingen zijn, voelt anders maar bijzonder aangenaam. Het is een andere manier van rijden die in heel wat gevallen aangeleerd moet worden. Met gespecialiseerde lesgevers wil rijschool Mercator jonge bestuurders de kans geven om dit zelf te ervaren. Op die manier maakt de rijschool hen bewust van de alternatieven voor de klassieke handgeschakelde wagen met verbrandingsmotor en begeleidt hen in de keuze die ze maken voor hun eigen voertuig.

BMW i3 en Rijschool Mercator: voorlopers in hun vakgebied

“Dat de keuze viel op de i3 van BMW ligt voor de hand. Het is veruit de meest vooruitstrevende en hippe elektrische auto van het moment. Door de sterk opgedreven autonomie van de i3, is het organiseren van lessen met een elektrische auto haalbaar geworden. Daarnaast zijn de goede verstandhouding tussen rijschool Mercator, BMW JUMA uit Leuven en het merk BMW i en het geloof van alle partners in het project twee belangrijke factoren tot succes”, legt Jeroen Smeesters, directeur bij Rijschool Mercator, uit.

Ombouw van de BMW i3 tot lesvoertuig

BMW gaf van bij het begin alle nodige steun voor de inschakeling van de i3 en de ombouw ervan tot lesvoertuig, met bijvoorbeeld pedalen voor de lesgever. Dat is niet vanzelfsprekend bij een technologisch hoogstaand voertuig.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans