Resultaten anti-overlastactie van de Leuvense politie

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de Leuvense politie een grootschalige actie gericht op het voorkomen van overlast in het uitgaansleven. Ook deze keer bleven de resultaten niet uit.

Tijdens de actie werden alcoholcontroles uitgevoerd, dit zowel op de Tervuursevest in Leuven waar een controledispositief werd opgesteld als in het uitgaanscentrum zelf. In totaal moesten 54 bestuurders een ademtest afleggen. Een van hen was de bestuurder van een bromfiets,  die zich liet opvallen in de Dirk Boutslaan door zijn hoge snelheid. Toen de man de politie opmerkte, weigerde hij te stoppen en begon hij extra gas te geven. De ploeg slaagde er uiteindelijk toch in de man aan de kant te krijgen. Een politie-inspecteur raakte daarbij lichtgewond. De verdachte, een 36-jarige man uit Kessel-Lo, bleef zich echter weerspannig opstellen en werd zowel verbaal als fysiek agressief. Hij werd geboeid en overgebracht naar het commissariaat waar hij uiteindelijk kalmeerde. Hij legde een positieve ademtest af. De test drugs in het verkeer bleek negatief. De man was echter niet in het bezit van een rijbewijs. De bromfiets werd op de rollentestbank gezet en haalde maar liefst 78 kilometer in plaats van de toegelaten 25 km/uur voor de bromfiets. De bromfiets werd in beslag genomen. Naast de verkeersinbreuken werd tegen de man ook een proces-verbaal voor bedreigingen en weerspannigheid opgesteld.

Vier bestuurders kregen een proces-verbaal wegens inbreuken tegen de verzekering van hun wagen, daarnaast nog twee wegens een vervallen keuring.

Gelijktijdig werd er zichtbaar gepatrouilleerd in het uitgaanscentrum en aan het station van Leuven. Meer dan 100 personen werden gecontroleerd, 40 ervan waren gekend in de politiedatabank. Twee personen mochten hun roes uitslapen in de cel wegens openbare dronkenschap. Drie personen werden aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Zes personen kregen een GAS-pv, vijf personen werden gevonden in bezit van gebruikershoeveelheden drugs. Ook zij kregen een proces-verbaal. Tenslotte kregen nog twee fietsers een boete omdat ze rondreden zonder licht.

De zichtbare aanwezigheid van de politie had duidelijk een ontradend effect. Verschillende incidenten werden in de kiem gesmoord voor ze konden ontaarden.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer