Restauratie Sint-Michielskerk vordert goed

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De restauratie van de Sint-Michielskerk is in volle gang. Passanten hebben ongetwijfeld al gemerkt dat de gevel al enige tijd in de steigers staat.

In het voorjaar 2016 startte de eerste fase van de restauratiewerken aan de Sint-Michielskerk. Deze werken omvatten de stabilisering van de kolommen in de kerk, het herstel van de trappenpartij en een inspectie van de voorgevel.

De stabilisering van de kolommen in de kerk is achter de rug. Dit was nodig omdat de draagkracht van de kolommen te beperkt was voor het zware gewicht van de gewelven waardoor er barsten opgetreden zijn. De kolommen werden geïnjecteerd met een groutspecie en verstevigd met wapeningsijzers waardoor ze hun stevigheid hebben herwonnen.

Ook de trappenpartij aan de Naamsestraat is volledig hersteld. De treden werden gedemonteerd, waarna de onderliggende draagstructuur in baksteen hersteld werd. Na het terugplaatsen van de natuurstenen treden werden de open voegen dichtgemaakt en treden waarvan de blauwe steen stuk was, werden vervangen.

Bij een inspectie van de barokke voorgevel bleek dat twee grote vazen die de voorgevel sieren niet meer stabiel stonden. De vazen zijn aan de gevel bevestigd met metalen ankers die aan het roesten waren en dus dringend behandeld moesten worden. Bovendien was de ruimte tussen de ankers en de natuursteen niet gevuld met mortel zoals het hoort waardoor de natuursteen los over het anker stond. Ook de natuursteen van de vazen zelf vertoonde barsten. Eén vaas kon zelfs met de hand bewogen worden. Er is dan ook meteen ingegrepen.

De vazen werden gedemonteerd tot op hun stabiel niveau. De smeedijzeren ankers werden ontroest en behandeld waarna de natuursteen er weer rond bevestigd kon worden. Waar nodig werd de natuursteen hersteld. Er werd voor gezorgd dat de openingen tussen het anker en de natuursteen volledig met mortel gevuld werden.

Omwille van het koude weer liggen de werken nu even stil. Maar tegen eind februari zal de gevel weer in zijn volledige pracht te bewonderen zijn, zonder stellingen.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans