Restauratie Onze-Lieve-Vrouwkerk in Herent gestart

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het gemeentebestuur van Herent is opgelucht omdat er eindelijk schot komt in een restauratiedossier dat al 20 jaar aansleept. De Onze-Lieve-Vrouwkerk in Herent is namelijk eindelijk in stelling gebracht voor renovatie.

Eeuwenoude gebouwen van betekenis zoals de Onze-Lieve-Vrouwkerk moeten op tijd en stond worden onderhouden en gerestaureerd waar nodig. Omdat de kerk een beschermd monument is, moest de gemeente met haar plannen aankloppen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor goedkeuring en bijhorende financiële ondersteuning. Eind 2016 is een eerste subsidieschijf uitbetaald. Midden januari 2017 is de aannemer begonnen met een opdracht voor 690.765 euro. De Vlaamse overheid subsidieert voor 80 procent.

De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Herent is in verschillende delen gebouwd. Het oudste gedeelte, de vierkante romaanse toren, dateert uit de 12de eeuw. In 1578 is het middenschip van de kerk volledig uitgebrand en door geldgebrek pas in 1626-1629 opnieuw opgebouwd. Na eerdere kleinere instandhoudingswerken is midden januari 2017 begonnen met de grondige restauratie van de gevels, het dakgebinte, de dakbedekking, de buitenaanleg, de kerkhofmuren en de riolering. De werken duren 225 werkdagen. De kerk blijft tijdens het werk wel geopend en de erediensten worden gehouden zoals altijd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans