Regisseur pestfilm maakt nu ook theaterstuk over pesten en zelfontdekking

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Na het succes van zijn filmproductie ALLEEN, een film over pesten en zelfontdekking, wil regisseur Jorrit Ferket (22) uit Leuven nu ook een gelijknamig theaterstuk schrijven om de thema’s die in de film behandeld worden bespreekbaar te maken. Een gewaagd, maar vooral leuk idee.

Vorig jaar, in april 2016, kwam de eerste film van de 22-jarige regisseur Jorrit Ferket uit: ALLEEN, een film over pesten en zelfontdekking. De productie kende succes, maar na een jaar begint dat succes nu weer wat af te zwakken. Hoewel het niet voor het succes te doen is, maar eerder om de thematieken ‘pesten’ en ‘seksuele geaardheid’ bespreekbaar te houden. Jorrit Ferket, regisseur: “Het is al een tijdje een grote droom van me om me naast film ook op de theaterplanken te gaan wagen, omdat theater de ideale plek is om een boodschap de wereld in te sturen. Het is natuurlijk veel beperkter dan het medium film. Ik moet eerlijk toegeven dat het toch wel een gewaagd idee is omdat er meestal van een theaterstuk een film gemaakt wordt, maar zelden omgekeerd. Toch lijkt het me een leuk idee. De film ‘Alleen’ is een kindje van me dat ik nog voortdurend aan het ‘opvoeden’ ben. Ik ken mijn verhaal volledig van buiten, met alle interessante elementen uit de film wil ik nu aan de slag gaan om tot een goed theaterscript te komen.”

Ferket is zelf een fervente theaterliefhebber geworden door zijn liefde voor het ‘Echt Antwaarps Teater’ waar hij als Antwerpse Leuvenaar nog iedere keer voor naar Antwerpen trekt om iedere productie bij te wonen. “De stukken die het ‘Echt Antwaarps Teater’ brengt vallen uiteraard in een heel ander genre dan wat het theaterstuk van Alleen zal worden, maar daar is wel mijn passie voor theater ontstaan. Ik herinner me nog dat we als kind steeds verplicht werden om naar theaterstukken te gaan kijken met school die me totaal niet lagen in culturele centra. Ik zat eerlijk gezegd steeds tegen mijn zin in de zaal. De stukken die het EAT brengt zijn voornamelijk komedies, maar ieder van ons herkent er zoveel waarheid in dat het uit het leven gegrepen is en waar je buiten komt met het gevoel van ‘daar moeten we toch eens over nadenken’. Datzelfde gevoel wil ik uiteraard in mijn theaterstuk gaan steken, maar het moet ook zeer toegankelijk blijven voor iedereen”, aldus Jorrit Ferket.

Deze maand nog begint de regisseur aan het schrijven van zijn eigen theaterstuk. Het is het plan om één of meerdere vertoningen in eigen beheer te brengen met zijn Alleen Producties vzw, maar nadien is het de bedoeling dat zijn theaterstuk aangeboden wordt aan alle theatergezelschappen die er interesse voor hebben. Jorrit Ferket: “Hoewel het één los van het andere staat willen we zowel de film als het theaterstuk koppelen aan elkaar. Het zal zo geschreven worden dat je de film niet moet gezien hebben om het theaterstuk te kunnen volgen of omgekeerd. Maar we vinden het belangrijk dat mensen die in de zaal zijn gaan kijken goed weten dat er mooi audiovisueel materiaal van ons ter beschikking is waarmee in het onderwijs aan de slag kan gegaan worden. Alleen is trouwens de ideale film om met het hele gezin te kijken en we merken aan de reacties dat de film al wonderen heeft kunnen doen bij ons publiek.”

Ferket wil dit uiteraard niet op zijn ‘alleen’ gaan doen, maar zal zich laten omringen door mensen die effectief in de theaterwereld zitten en hier graag aan willen meewerken. “Binnen onze Alleen Producties vzw hebben we enkele leden zitten die zeer graag met theater bezig zijn en weten waarover ze spreken. En omdat het onze bedoeling is om met jong talent aan de slag te gaan om zo kansen te creëren die zij anders moeilijker krijgen op jonge leeftijd, is het zeker niet slecht om eens met hen de koppen te gaan samen steken. We hebben heel wat talent in eigen huis, dus waarom het op een ander gaan zoeken?” zegt Jorrit.

Wanneer het stuk effectief in première gaat kan Jorrit nog niet zeggen, omdat hij momenteel ook met 2 nieuwe filmproducties bezig is en vanaf september ook terug voltijds gaat studeren, maar dat het er komt staat vast. Wie interesse heeft in het project, kan het hele reilen en zeilen volgen op Facebook: JorritFerketBe, AlleenProducties, AlleenTheaterstuk, FilmAlleen

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans