Refugehof Leuven haalt koelte en warmte uit Dijlewater

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant verleende een milieuvergunning aan KWOnet bvba uit Leuven voor de installatie van een koude-warmteopslag op de site Refugehof in de Janseniusstraat-Minderbroedersstraat in Leuven. Een koude-warmteopslag is een innovatieve en klimaatvriendelijke manier voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

KWOnet zal een koude-warmteopslag installeren voor de verwarming en afkoeling van de site Refugehof. Het Refugehof is een complex op de voormalige ziekenhuiscampus tussen de Janseniusstraat en de Minderbroedersstraat in Leuven, dat appartementen, eengezinswoningen en assistentiewoningen bevat.

Dit toestel zal water uit de Dijle pompen. Het water wordt daarna over een warmtewisselaar geleid.Het systeem maakt gebruik van de constante temperatuur van het water. In de winter wordt warmte onttrokken aan het rivierwater voor de verwarming van de site. Tijdens de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Het Dijlewater koelt dan de gebouwen af.

‘Een koude-warmteopslag bespaart energie ten opzichte van de conventionele manier van koelen en verwarmen. Met zo’n koude-warmteopslag  kunnen we de uitstoot van COverminderen. Als je weet dat huishoudens, in het bijzonder de  verwarming van gebouwen, verantwoordelijk zijn voor 30% van de CO2-uitstoot in onze provincie, dan is een dergelijke innovatief systeem belangrijk om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te maken’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

De Parkabdij in Heverlee gebruikt al een gelijkaardig systeem, maar dan op basis van grondwater in plaats van rivierwater.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer