RedFox wil gratis openbaar vervoer in Leuven

Kirsten Bosmans
3 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, deed een ludieke actie op het Martelarenplein in Leuven voor gratis openbaar vervoer in de stad. “We vragen het stadsbestuur om ambitieus te zijn,“ klinkt het.

De jongeren van RedFox Leuven reden met hun bakfietsen, die omgebouwd werden tot bussen, over de Bondgenotenlaan en vervoerden gratis mensen tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Tegelijk verzamelden ze petities, riepen ze slogans en spraken ze mensen aan om hen te informeren over hun eisen.

Het nieuwe stadsbestuur schreef in haar visienota eerder al dat het bussen gratis wil maken voor jongeren tot 18 jaar. “Een mooi plan en een goede eerste stap,” zegt RedFox. ”Wat pas echt ambitieus zou zijn, is dat er gratis openbaar vervoer komt voor iedereen: scholieren, studenten, werkenden en gepensioneerden. Dit voor stad Leuven en alle lijnen die Leuven als eindhalte hebben,” aldus Bram en Seth van RedFox Leuven.

Gemeenteraadslid van PVDA, Line De Witte, was ook op de actie. Zij kwam hierover eerder al tussen op de gemeenteraad. ”In de bestuursnota, die verscheen na de visienota, was de ambitie om te kiezen voor gratis openbaar vervoer plots veel vager verwoord. Men sprak niet meer over gratis, maar over ‘goedkopere alternatieven voor bijzondere doelgroepen’. Dan is het goed dat de jongeren op straat komen en ik in de gemeenteraad op tafel klop om dit punt weer hoog op de agenda te zetten. Klimaatbeleid kan ambitieus en sociaal zijn.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans