Raken gemoederen weer verhit op NSV betoging vanavond?

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vanavond houdt de nationalistische studentenvereniging (NSV) opnieuw een optocht door de Leuvense straten. In het verleden ging die tocht altijd gepaard met relletjes omdat ook linkse tegenbetogers de baan op gaan. Daarom zet de politie 100 extra manschappen in.

De optocht was enkele maanden geleden al gepland, maar toen werd ze uitgesteld omdat er niet voldoende politiemensen beschikbaar waren wegens de verhoogde terreurdreiging. Toch blijft de vluchtelingencrisis actueel, en daar spelen de mensen van NSV op in. Met hun actie protesteren ze tegen “ongecontroleerde immigratiestromen richting Europa”.

Zoals verwacht, volgt er vanavond ook een linkse tegenbetoging, wat de kans op rellen en amok reëel maakt. Daarom zet de politie in totaal 200 manschappen in: 100 meer dan normaal. Vanaf 18.30 uur zal een groot deel van het centrum afgesloten worden voor alle verkeer en valt het busverkeer volledig stil. Ook geldt er een parkeerverbod in verschillende straten. Daarnaast zal een politiehelikopter de hele avond boven Leuven cirkelen en zullen ook agenten in burger een oogje in het zeil houden.

De politie roept iedereen op om haar te verwittigen bij verdachte handelingen. Zo weet ze uit ervaring dat de betogers vaak projectielen achterlaten op het parcours om te gebruiken tijdens de optocht. Wie dit opmerkt, kan alarm slaan op het nummer 016/210610.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans