Provincie onderzoekt warmtenet op Aarschots bedrijventerrein

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant gaat, in samenwerking met het studiebureau VITO, een onderzoek voeren naar het nut van een warmtenet op het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven in Aarschot. Het doel daarvan is om te bekijken of dit rendabel zou zijn op lange termijn.

‘We zetten sterk in op duurzame energie. De plannen voor de modernisering van het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven zijn goedgekeurd. Daarom gaan we na welke mogelijkheden er zijn voor duurzame energie’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening.  Eerder werd al onderzocht in welke mate middelhoge windturbines rendabel zouden zijn en onderzoeken enkele bedrijven het hergebruik van regenwater of energiewinning uit biomassa.

‘We willen nu ook onderzoeken of de uitbouw van een warmtenet interessant en rendabel is voor het bedrijventerrein, maar ook voor de ruimere omgeving’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. ‘Door de ligging dicht bij de stadskern van Aarschot zijn we ervan overtuigd dat er zeker winsten uit te halen zijn’.

Het studiebureau VITO nv zal de provincie begeleiden in het onderzoek.

‘Sommige bedrijven genereren, bijvoorbeeld tijdens de productie, een grote hoeveelheid warmte die vaak verloren gaat. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat bedrijven verbindt met deze potentiële aanbieders van restwarmte en zo voor duurzame warmte-uitwisseling zorgt’, legt gedeputeerde Ann Schevenels uit. ‘Bij deze oriënterende screening willen we onderzoeken hoeveel restwarmte er nu verloren gaat en of zo’n warmtenet dus rendabel zou zijn om deze warmte te recupereren’.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer