Provincie onderzocht potentie voor warmtenet op Aarschots bedrijventerrein

Stefan Van de Weyer
5 maanden geleden
35 Views
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant heeft, in samenwerking met het studiebureau VITO, een onderzoek gevoerd naar het nut van een warmtenet op het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven in Aarschot.

‘We zetten sterk in op duurzame energie. De plannen voor de modernisering van het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven zijn goedgekeurd. Vervolgens zijn we nagegaan we na welke mogelijkheden er zijn voor duurzame energie’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening. Het studiebureau VITO nv heeft de provincie begeleid in het onderzoek.

‘Nu blijkt uit deze screening dat de uitbouw van een warmtenet interessant en rendabel kan zijn voor het bedrijventerrein’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. ‘Er zijn zelfs twee mogelijke bronnen van restwarmte geïdentificeerd: de waterzuiveringsinstallatie en een grootschalige houthandelaar’.

‘Restwarmte uit de waterzuiveringsinstallatie is zeer interessant om de voorziene kleine uitbreiding van de bedrijvenzone van warmte te voorzien’, legt gedeputeerde Ann Schevenels uit. ‘De recuperatie van biomassa uit houtafval zou een groot deel van het bestaande terrein kunnen verwarmen’. Wij hebben als provincie deze eerste belangrijke stap gezet. Nu is het aan de markt om verder de financiële en praktische haalbaarheid te onderzoeken en daarna te zorgen voor de realisatie en de uitbating van het verhoopte warmtenet.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer