Protestactie tijdens opening academiejaar

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In Leuven is vanochtend het nieuwe academiejaar van de KU Leuven gestart. Die officiële opening ging gepaard met de traditionele misviering, stoet der togati en speeches tijdens een academische zitting. Naast het parcours werd er ook geprotesteerd tegen de samenwerking van de KU Leuven met Israël.

Een 20-tal actievoerders protesteerde deed mee aan de protestactie. Vier actievoerders legden zich op de straat, net voor de stoet van de professoren in toga er aan kwam. Boven op hen lag de slogan ‘Professoren: veeg uw voeten niet aan Palestijnse mensenrechten!’.

“In het kader van Horizon 2020, het door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma, werkt de rechtenfaculteit van de KU Leuven mee aan het zogenaamde Law Train programma”, leggen de actievoerders uit. “Dat is een onderzoek naar ondervragingstechnieken dat geleid wordt door de Israëlische Bar-Ilan universiteit. Ook de Israëlische politie is partij in Law Train. Israël schendt al tientallen jaren systematisch en massaal de rechten van de Palestijnen. De Bar-Ilan universiteit en de Israëlische politie zijn structureel betrokken bij die mensenrechtenschendingen. Wij zijn absoluut voorstander van de vrijheid van onderzoek, maar er zijn toch ethische grenzen die niet overschreden mogen worden. Samenwerken met schenders van de mensenrechten is daar één van, wat ons betreft.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans