Protest in studentenrestaurant gestaakt

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Na drie weken van protest hebben studenten en docenten van hogeschool UCLL de strijdbijl neergelegd. Ze kwamen tot een akkoord met Horeservi omtrent het ontslag van een medewerkster. De medewerkster gaat niet opnieuw aan de slag, maar de studenten gaan wel opnieuw eten in het studentenrestaurant.

Een kleine voorgeschiedenis. Enkele weken geleden besliste Horeservi, dat studentenrestaurant Alma had overgenomen van de gelijknamige uitbater, om jarenlange werkneemster Marleen Van Loock aan de deur te zetten. Ze kreeg wel de kans om aan het werk te blijven, niet langer met een vast maar met tijdelijke contracten, en op andere, wisselende locaties. Werkzekerheid nul dus, en dat zag Marleen vanzelfsprekend niet zitten.

De studenten en docenten die regelmatig in het restaurant gingen eten en Marleen in hun hart droegen, schoten in een gezamenlijke kwaadheid. Ze beslisten het restaurant tijdelijk links te laten liggen en tekenden massaal een petitie om het ontslag aan de kaak te stellen.

Onlangs zaten de actievoerders, Marleen, Horeservi en de vakbond samen om het probleem te bespreken. Uiteindelijk bereikten ze een akkoord: Horeservi was bereid om Marleen een beter contract aan te bieden (al was het nog niet vergelijkbaar met dat van vroeger), zodat ze wel op haar huidige werkplek kon blijven. Marleen besliste alsnog op te stappen, omdat het vertrouwen in haar werkgever verdwenen was.

De studenten van hun kant waren wél tevreden met het aanbod van Horeservi. “Marleen blijft jammer genoeg niet, maar met onze actie hebben we wel enkele andere punten uit de brand gesleept, zoals het respecteren van bestaande contracten. Bovendien hopen we dat Horeservi beseft dat zoiets in de toekomst niet meer hoeft te gebeuren”, besluiten de actievoerders.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans