Professioneel zangerskoppel uit het Leuvense klaar voor internationale doorbraak

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Sopraan Iris Hendrickx en tenor Gilles Van der Linden brengen een liedrecital met werken van Schubert, Schumann, Liszt, Strauss en Tosti. Het professionele zangerskoppel uit het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee wordt uitzonderlijk begeleid door Helmut Deutsch, één van de meest gevraagde pianisten voor lied- en kamermuziekbegeleiding, die al meer dan veertig jaar samenwerkt met internationale sterren zoals Hermann Prey, Elisabeth Schwartzkopf, Diana Damrau, Ian Bostridge en Jonas Kaufmann.

Hij mag dan ook terecht een instituut op zichzelf genoemd worden. De intieme toon, samenwerking met de stem en instrumentale woordverklankingen staan centraal in de lied-kunstvorm. Helmut Deutsch is op deze vlakken al meer dan 20 jaar toonaangevend, zowel didactisch als uitvoerend op het podium, is één van de meest gevraagde pianisten voor lied- en kamermuziekbegeleiding. Hij werd geboren in Wenen en studeerde piano, compositie en muziekwetenschappen aan het Weense conservatorium waar hij in 1967 met de Vienna Composition Prize werd bekroond.

Al tijdens zijn studies richtte hij zich op de begeleiding van kamermuziek en zang. Als een muziekpartner van wereldklasse heeft Helmut Duitse zich inmiddels in vrijwel alle vormen van kamermuziek verdiept. Zijn carrière begon met de beroemde sopraan Irmgard Seefried.

Tot de belangrijkste muziekpersoonlijkheden waarmee hij vervolgens samenwerkte behoren Juliane Banse, Barbara Bonney, Grace Bumbry, Ileana Cotrubas, Diana Damrau, Annette Dasch, Brigitte Fassbaender, Angelika Kirchschlager; Olaf Bär, Ian Bostridge, Matthias Goerne, Jonas Kaufmann, Mauro Peter, Hermann Prey, Thomas Quasthoff, Andreas Schmidt, Peter Schreier, Bo Skovhus, Klaus Florian Vogt, Michael Volle, Bernd Weikl en vele andere.

Helmut Deutsch realiseerde talrijke opnames waaronder de complete vocale werken van Johannes Brahms. Studenten van het Weense conservatorium genoten tussen 1967 en 1979 van de kennis die hij met hen deelde, evenals de studenten van zijn gegeerde masterclasses in Europa en Japan.

Helmut Deutsch is professor aan de Hochschule für Musik in München. Zijn concertcarrière bracht hem naar alle werelddelen en gaf hem de kans om in de belangrijkste muziekcentra en op de grootste festivals te gast te zijn. Zijn talrijke opnames vielen meermaals in de prijzen. Helmut Deutsch was tussen 1967 en 2011 hoogleraar aan de muziekhogescholen van Wenen en München. Vandaag is hij nog nauw verbonden als gastdocent aan verschillende Duitse muziekhogescholen en geeft hij cursussen in heel Europa.

De presentatie van het recital is in handen van Kurt Van Eeghem.

Het concert vindt plaats in de Blauwe Zaal van deSingel, Desguinlei 25 in Antwerpen op woensdag 12 april 2017 om 20:00 uur.

Tickets: € 27, € 22 (60+) en € 12 (studenten).

IRIS HENDRICKX – https://www.irishendrickx.com/

De Davis Cup-tennisfinale, de Night of the Proms en Tomorrowland… Iris Hendrickx (vroeger: Luypaers) uit Oud-Heverlee wordt na haar optredens op grote populaire evenementen ook stilaan bij het grote publiek een bekende naam. Iris was de eerste klassieke zangeres die op het festival Tomorrowland optrad en zal vanaf nu altijd de stem in “The Symphony of Unity” zijn. In 2008 haalde ze als enige Belgische sopraan de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hendrickx, die na een periode aan het Lemmensinstituut haar klassieke zangstudies volgde aan het Conservatorium van Antwerpen, vervolmaakte zich aan de Operastudio van McGill in Montreal en in OperaWorks in Los Angeles. Ze zong onder meer rollen als Despina (Cosi fan tutte), Barones Von Gondremarck (La vie Parisienne), Laititia (The old maid and the Thief), Sister (The rage of Life) en Lucy (Dreigroschenoper) in Montreal, Lille, Rouen, Los Angeles, Antwerpen en Gent. Iris zong in verschillende muziektheaterproducties zoals in “Een Nieuw Requiem” naast Josse De Pauw en in “Vanbinnen BANG Vanbuiten” naast Dimitri Leue. Ze is regelmatig te gast bij orkesten als Nationaal Orkest van België, Brussels Philharmonic, Mechels Kamerorkest en Frascati Symphonic. Ze maakte ook haar roldebuut als Violetta (La Traviata) en Pamina (Die Zauberflöte).

Info@irishendrickx.com

GILLES VAN DER LINDEN – https://www.gillesvanderlinden.com/

Gilles (Gijs) Van der Linden uit Oud-Heverlee genoot zijn klassieke zangopleiding aan de conservatoria van Antwerpen en Gent en vervolmaakte zich aan de Chapelle Reine Elisabeth bij José Van Dam. Ondanks zijn jonge leeftijd zong hij tientallen producties in binnen -en buitenland. Hierdoor werkte hij met regisseurs als Robert Carsen, Bieto Calixto, Kieth Warner en Laurent Pelly. Zijn discografie omvat enkele operaproducties op DVD en CD (Samson et Dalila, Duc d’Albe), Don Quichotte van Massenet (als Juan aan de zijde van José Van Dam) en Parsifal van Wagner. In 2013 nam hij het oratorium “De Schelde” van Peter Benoit op met De Filharmonie. De voorbije maanden was hij opnieuw te gast in De Munt en maakte hij zijn debuut in de opera van Monte Carlo. Het voorbije jaar maakte hij zijn roldebuut als Tamino in “Die Zauberflöte”.

info@gillesvanderlinden.com

Voor meer informatie/optredens/projecten:

kristof.debecker@leadout.be 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer