Privéfirma zal Heverleese kazerne bewaken

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Een privéfirma zal legerkazerne De Hemptinne in Heverlee bewaken, dit gegeven is een onderdeel van het plan van minister van defensie Steven Vandeput (N-VA) om in een kleiner leger soldaten zich meer te laten focussen op hun kerntaken.

Het kwartier dat gelegen is in de Hertogstraat in Leuvense deelgemeente Heverlee is de thuisbasis van onder andere de special forces en de jagers te paard. Deze laatste eenheid van 675 militairen levert gevechtssteun door informatie te verzamelen en door te geven aan de gevechtseenheden.

Binnenkort wordt hun kazerne bewaakt door een private firma. De ministerraad gaf minister Vandeput immers toestemming om een overheidsopdracht op te starten voor de uitbesteding van de wacht. Het contract zal vier jaar gelden en kan een jaar worden verlengd. Als het proefproject slaagt, kunnen mogelijk later andere kazernes dit voorbeeld volgen. Dat het ministerie van defensie een beroep doet op private partners, is niet nieuw. Het gebeurde al eerder voor onderhoud en commercieel transport. De schatting is dat deze keuze op het einde van de rit tien procent goedkoper uitvalt voor het ministerie, tegenover voordien.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer