Politie kijkt streng toe op fietsparkeervakken

 

 Op een aantal plaatsen in het centrum van Leuven kunnen fietsers hun rijwiel voor korte tijd kwijt op zogenaamde ‘fietsparkeervakken’. Deze vakken, grote rechthoeken die op straat werden geverfd, zijn bedoeld voor fietsers die hun rijwiel even willen stallen terwijl ze vlug een boodschap gaan doen. We merken steeds vaker dat de fietsparkeervakken worden ingenomen door auto’s. De politie gaat hiertegen streng optreden.

 

Steeds meer mensen verplaatsen zich in onze stad met de fiets. Mooi zo, voor de eigen gezondheid en voor ons milieu. Permanent wordt er gezocht naar mogelijkheden om die vele fietsen veilig en zonder hinder voor anderen te stallen. Dat kan in de fietsenstallingen onder het Rector De Somerplein, in de traditionele fietsenrekken en sedert enige tijd nu ook op de zogenaamde fietsparkeervakken.

Deze vakken zijn bedoeld om de Leuvenaars aan te moedigen hun kleinere boodschappen met de fiets te doen. Daarom zijn ze aangebracht in de buurt van winkels of broodjeszaken. De fiets kan er niet worden vastgemaakt aan een constructie zoals een fietsenrek. Wie langer wil parkeren kiest dus best voor de fietsenstalling of een fietsenrek waar het rijwiel wel kan vastgemaakt worden.

In het centrum van Leuven kunnen fietsers gebruik maken van de fietsparkeerstroken in de Parijsstraat en op het Hogeschoolplein. De vakken zijn aangeduid met een witte markering, een fietslogo en verkeersborden. Regelmatig worden de fietsparkeerplaatsen echter bezet door foutief geparkeerde wagens. Dat is vooral het geval op het Hogeschoolplein.

De politie gaat de komende weken extra aandacht besteden aan de fietsparkeerstroken. Autobestuurders die betrapt worden op het parkeren op de plaatsen voorbehouden aan fietsers, zullen geverbaliseerd worden.

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel