Politie arresteert vijf mogelijke mensensmokkelaars

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In de nacht van 3 op 4 oktober hield de federale gerechtelijke politie van Leuven een gecoördineerde actie om een mensensmokkelorganisatie in te rekenen. De bende zette tegen betaling illegalen op vrachtwagens om het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Bij de actie, die voornamelijk plaatsvond in het Leuvense en Brusselse, werden vijf verdachten  gearresteerd en werden twee huiszoekingen uitgevoerd. Tevens werden 26 illegalen aangetroffen. Alle verdachten werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Zij verschijnen vandaag voor de raadkamer.

Vanaf juni 2016 werden op geregelde tijdstippen illegale personen geïntercepteerd door de politie op de parkings gelegen naast de E40 (Heverlee) en E314 (Rotselaar). Hieruit kon snel opgemaakt worden dat een organisatie actief was die zich bezig hield met mensensmokkel. Uit het onderzoek bleek dat de organisatie haar basis had in Brussel, waar ze illegalen ronselde en hen begeleidde naar de parkings in het Leuvense.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter die de leiding van het onderzoek overnam. Het onderzoek spitste zich toe op een bende smokkelaars die bijna dagelijks transporten organiseerde, waarbij zich onder de vluchtelingen zowel meerderjarigen als minderjarigen bevonden. De organisatie deinsde er niet voor terug om gebruik te maken van koeltransporten en andere gevaarlijke transportmiddelen.

Gecoördineerde actie

In de nacht van 3 op 4 oktober organiseerde de Federale gerechtelijke politie (FGP) van Leuven een gecoördineerde actie om de mensensmokkelorganisatie in te rekenen. Bij deze actie was er bijstand van de FGP Brussel, de Luchtsteun, de Hondensteun, de Speciale Eenheden, de Wegpolitie, de bestuurlijke tak van de Federale politie Leuven, de Lokale Korpsen van Leuven en Brussel, en de Dienst Vreemdelingenzaken. In totaal namen ongeveer 100 politiemensen deel aan de actie.

Tijdens de actie werden drie transporten geïntercepteerd (in Heverlee en Everberg) en 26 illegalen aangetroffen. Deze waren voornamelijk van Syrische, Irakese en Eritrese afkomst. Er werden vijf verdachten van vreemde origine opgepakt en twee huiszoekingen uitgevoerd in Schaarbeek en Anderlecht.

Met deze actie is een belangrijk netwerk van mensensmokkelaars opgerold, dat  quasi dagelijks probeerde illegalen op vrachtwagens te zetten naar het Verenigd Koninkrijk.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans