Plaag van gauwdiefstallen nu ook aan bushaltes

De piek in het aantal gauwdiefstallen in Leuven blijft aanhouden. Gisteren kreeg de politie opnieuw enkele meldingen. Deze keer niet in het uitgaansleven maar wel aan bushaltes.

Gisterenmiddag werd de portefeuille van een 83-jarige dame uit Aarschot uit haar handtas gestolen terwijl ze aan de bushalte aan het Martelarenplein op de bus stond te wachten. Toen ze thuis kwam, werd ze opgebeld door een dame die haar portefeuille gevonden had in een vuilbak. Uiteindelijk bleek alleen de bankkaart er uit gestolen te zijn. Ook de portefeuille van een 61-jarige dame uit Tielt-Winge werd gisterennamiddag uit haar handtas gestolen terwijl ze op de bus zat.

Vorige week werden in Leuven 43 feiten van gauwdiefstal vastgesteld. Het aantal feiten van zakkenrollerij kende dus opnieuw een serieuze piek. Van de 43 geregistreerde feiten werden er 25 gepleegd tijdens de uitgaansuren op de Oude markt en de omgeving ervan, zowel in horecazaken als op de openbare weg. Het merendeel van deze diefstallen vond plaats tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Behalve in het uitgaansleven werden ook nog 2 personen bestolen in een winkel, 6 op de bus of aan de bushalte, 1 op de trein en 9 overdag op de openbare weg.

Ondertussen blijven politie, gemeenschapswacht en De Lijn regelmatig actie voeren in de strijd tegen het fenomeen gauwdiefstallen. Dat gebeurt onder meer door het inzetten van extra politiepatrouilles in burger en uniform en de aanwezigheid van gemeenschapswachten op bussen van De Lijn. Op bussen van De Lijn wordt op piekmomenten een waarschuwingsboodschap afgespeeld. Verder werden aan bushaltes buspasjes uitgedeeld voor het bewaren van het busabonnement. Zo moeten passagiers hun geldbeugel of portefeuille niet meer bovenhalen om hun abonnement te zoeken. Ook de horeca-inspecteur en horecaverantwoordelijken doen extra inspanningen om het aantal feiten te laten dalen, o.m. door sensibiliseringsacties en het efficiënt gebruik van de camera’s in de zaken.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel