Piek in aantal gauwdiefstallen

De voorbije week werden in Leuven 26 feiten van gauwdiefstal vastgesteld. Het aantal feiten van zakkenrollerij kende opnieuw een piek. Ook de week daarvoor werden 29 gauwdiefstallen aangegeven bij de politie. Tijdens de eerste helft van januari piekte het aantal gauwdiefstallen zelfs tot meer dan 30 feiten, om daarna gedurende één week te zakken tot onder de grens van 20 feiten.

Van de 26 geregistreerde feiten werden er 11 gepleegd tijdens de uitgaansuren op de Oude markt. 10 slachtoffers deden bij de politie aangifte dat ze bestolen werden in een horecazaak op het drukbezochte uitgaansplein. Het elfde slachtoffer meldde dat de gauwdiefstal buiten op het plein plaats vond. Het merendeel van deze diefstallen vond plaats tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Behalve in het uitgaansleven werden ook nog 6 personen bestolen in een winkel, 4 op de bus, 1 op de trein en 4 overdag op de openbare weg.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag werd een zakkenroller op heterdaad betrapt. Zaterdagochtend om 5.20 uur werd een 23-jarige man uit Lubbeek bestolen in café Eclips op de Oude Markt in Leuven. De twintiger merkte dat zijn gsm was verdwenen net nadat een man tegen hem was opgelopen. Het slachtoffer en zijn vrienden volgden de verdachte tot in een café in de Kiekenstraat. Ze spraken de verdachte buiten aan en riepen ondertussen de politie op. De verdachte, een eveneens 23-jarige man uit Leuven, had effectief de gsm van het slachtoffer op zak. Hij werd gearresteerd en moest de verdere nacht doorbrengen in de cel. Het parket dagvaardde de man via snelrecht. Hij zal in maart voor de rechter komen.

Ondertussen blijven politie, gemeenschapswacht en De Lijn regelmatig actie voeren in de strijd tegen het fenomeen gauwdiefstallen. Dat gebeurt onder meer door het inzetten van extra politiepatrouilles in burger en uniform en de aanwezigheid van gemeenschapswachten op bussen van De Lijn. Op bussen van De Lijn wordt op piekmomenten een waarschuwingsboodschap afgespeeld. Verder werden aan bushaltes buspasjes uitgedeeld voor het bewaren van het busabonnement. Zo moeten passagiers hun geldbeugel of portefeuille niet meer bovenhalen om hun abonnement te zoeken.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel