Parochiale rel in Holsbeek bereikt dieptepunt: priesters overgeplaatst

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Amper 2 jaar na hun aanstelling als priesters in Holsbeek worden Benoit Menten en Ronald Villareal overplaatst. Een verrassing is dat niet. De voorbije 2 jaar regende het incidenten en discussies tussen voor- en tegenstanders van de priesters. Zelfs deken Dirk De Gent, die sinds 1 juli pastoor was in de parochies om de spanningen te verminderen, kon de gemoederen niet bedaren.

Benoit Menten en Ronald Villareal, 2 jonge priesters van respectievelijk van Franse en Colombiaanse afkomst, waren vol goede moed toen ze in oktober 2014 aan de slag gingen in Holsbeek. Ze kregen de parochies Sint-Maurus (Holsbeek), Sint-Catharina (Kortrijk-Dutsel), Sint-Pieter (Sint-Pieters-Rode) en Sint-Lambertus (Nieuwrode) onder zich.

Hun hedendaagse, menselijke aanpak deed veel goeds voor de parochies. Zo zorgden zij er persoonlijk voor dat weer meer jonge mensen hun weg naar de kerk vonden. Een verdienste, maar die werd niet door iedereen in dank afgenomen. Vooral enkele oudere, behoudsgezinde parochianen zagen de mannen liever vertrekken en werkten hen op allerlei manieren tegen. Zo zouden er vieringen en ziekenzalvingen gesaboteerd zijn door systematisch informatie achter te houden.

Na het zoveelste incident besliste deken Dirk De Gendt op 1 juli pastoor te worden in de betrokken parochies. Kwestie van de spanningen in toom te houden. Maar dat was een maat voor niks. Een maand geleden werd dan toch beslist om – voor de lieve vrede – de priesters over te plaatsen.

Die beslissing schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij een hoop parochianen. Tijdens de misviering van afgelopen zaterdag in Kortrijk-Dutsel, die geleid werd door deken De Gendt, voerden zij hun eigen kleine protestactie. Vlak na de start stapte een groep mensen ostentatief op, wat tot een hevige discussie leidde.

Maar De Gendt laat zich niet onder druk zetten. Volgens hem hoort “inspraak van gelovigen niet thuis in het hiërarchische systeem van de kerk”. Vreemde woorden anno 2016. Feit is dat de Holsbeekse parochianen een tijd nodig zullen hebben om alle plooien onderling weer glad te strijken.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans