Overname van Tiense producent van citroenzuur Misnoegde werknemers vrezen voor toekomst en ontzeggen toegang

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De eigenaar van Citrique Belge, één van de grootste producenten van citroenzuur ter wereld, is op zoek naar een strategische partner of overnemer. Zeker gezien de Duitse moederholding Adcuram niet langer wil investeren in het bedrijf, waarvan het hoofdkwartier gevestigd in de Pastorijstraat in Tienen. De werknemers zijn het hier niet mee eens en weigeren de toegang sinds dondernamiddag. Er kunnen geen voedingsproducten meer buiten.

Citrique Belge werd in 2010 door het Nederlandse chemie- en farmacieconcern DSM verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij Adcuram. Het zou financieel niet goed gaan met het bedrijf en de holding wil er als gevolg niet meer in investeren. Officieel zoekt het bedrijf een strategische partner of overnemer. Boze werknemers blockeren de poorten van het bedrijf in Tienen, zodat er geen goederen meer binnen of buiten kunnen. Ze eisen duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid. Zowel arbeiders als bedienden van verschillende vakbonden doen hieraan mee.

De werknemers laten de voeding die nog in productie aanwezig is eerst leeglopen. Pas nadien gaan ze mogelijk over tot een echte staking.

Het Italiaans-Belgische bedrijf werd opgericht in 1929. Citrique Belge produceert zowel citroenzuur als citraten in diverse vormen. De firma produceert ongeveer honderdduizend ton citroenzuur per jaar.  De producten worden vooral aan de man gebracht op de Europese markt. De producten worden gebruikt in voeding-, dranken-, de farmaceutische en de schoonmaakmiddelensector en dit in alcoholvrije dranken. In de voedingssector wordt citroenzuur ingeschakeld bij confituren en geleien.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer