Opvallende evolutie in voertuigdiefstallen

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In 2015 registreerde de Leuvense politie 291 feiten van diefstal aan of uit een voertuig. In vergelijking met 2014 (622 feiten) is dat een sterke daling met 331 feiten of -53,2 %. Het cijfer van 2015 is het laagste van de laatste tien jaar. In 10 % van de feiten mislukte de inbraak en bleef het bij een poging.

Diefstallen aan en uit voertuig

Er werd vooral ingebroken in personenauto’s (150 feiten of 62,5 %). Verder registreerde de politie onder meer 35 inbraken in voertuigen voor meerdere doeleinden, 29  in lichte vrachtauto’s, 9 in vrachtauto’s, 9 in auto’s voor dubbel gebruik, 4 in trekkers, 2 in autobussen en eentje in een kampeerwagen.

Naast Mercedes, goed voor 39 inbraken, en BMW, 31 inbraken – twee merken die specifiek werden geviseerd bij enkele diefstalreeksen van ingebouwde gps-modules – werd ook ingebroken in 18 Volkswagens, 18 Opels en 18 Volvo’s. In 79,3 % van de feiten was de wagen maximum 4 jaar oud. De oudste bezochte wagen was 19 jaar oud.

Wat werd gestolen? De politie registreerde onder meer de diefstal van 107 boorddocumenten, 95 nummerplaten, 44 vaste gps-toestellen, 31 draagbare gps-toestellen, 61 keer geld of bankkaarten en 13 laptops.

Het cijfer wordt voor een groot deel bepaald door enkele reeksen van inbraken. In januari werd ingebroken in 8 wagens van het merk BMW en Mercedes en hadden de inbrekers vooral oog voor de ingebouwde gps. In februari ging het om 8 BMW’s en 2 Volkswagens. In maart werd ingebroken in 8 Mercedessen. In de maanden maart en mei registreerde de politie een tiental feiten van diefstal van nummerplaten, allemaal in de Domeinstraat in Kessel-Lo. Een deel van de nummerplaten werd nadien teruggevonden. Wellicht ging het eerder om vandalisme dan om diefstal. In mei werden 4 Volkswagens bezocht. In juli werd een piek van 8 diefstallen geregistreerd van draagbare gps-toestellen uit 8 wagens. In november werd uit 4 Volkswagens naast de ingebouwde gps ook de airbag gestolen. In december noteerde de politie 6 inbraken in Mercedessen.

Diefstallen van voertuig

In 2015 registreerde de Leuvense politie 32 feiten van diefstal van voertuig. In 6 gevallen bleef het bij een poging. In vergelijking met 2014 (56 feiten) is het aantal registraties gedaald met 24 feiten. De meeste diefstallen vonden ’s nachts plaats. Wat het merk betreft ging het in 6 gevallen om een Ford, 4 keer een Fiat, 3 keer een Volvo en een Citroën. Andere merken telden 1 of 2 feiten. Bijna de helft van de voertuigen was maximaal 2 jaar oud. Vijf auto’s waren ouder dan 5 jaar. De oudste gestolen voertuigen waren 14 en 16 jaar oud.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans