Opnieuw minder langdurig werklozen in Vlaanderen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Vlaamse werkloosheid is vorige maand opnieuw gedaald met vier procent. Het is al de zestiende daling op rij. Vlaanderen telde eind oktober 220.920 niet-werkende werkzoekenden. Opvallend is dat voor de tweede maand op rij niet alleen de korte, maar ook de langdurige werkloosheid daalt.

Voor de tweede maand op rij daalt het aantal langdurige werklozen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB over de maand oktober. Als de economie aantrekt, zijn de werkzoekenden die minder dan een jaar zonder werk zitten, meestal de eersten die daarvan profiteren. Bij hen daalt de werkloosheid met zelfs 6,7 procent.

Maar nu heeft ook wie langer dan twee jaar werkloos is, meer kans op werk. Daar daalt de werkloosheid nu met 1,3 procent. Bedrijven geven mensen die al langer werkloos zijn opnieuw een kans en dat is een positief gegeven.

Werkloosheid daalt in alle leeftijdsgroepen

Opvallend is ook dat de daling van de werkloosheid zich voordoet in alle leeftijdsgroepen. De jeugdwerkloosheid daalt met 2,3 procent. Bij de groep van 25 tot 50 jaar zijn er 5 procent minder werklozen en ook bij de 50-plussers is er een daling, van 3,4 procent. Alleen de werkloosheid bij de 60-plussers stijgt nog, maar dat komt voor een stuk ook omdat wie boven de zestig is, langer beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Minder goed nieuws is er voor de allochtone werkzoekenden. Daar blijft de werkloosheid stijgen, met 0,7 procent.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer