Opletten voor malafide dakwerkers

Verschillende bewoners van Kessel-Lo kregen de voorbije dagen en weken te maken met malafide dakwerkers. De Leuvense politie waarschuwt ervoor niet in te gaan op hun aanbod. Het gaat immers om oplichters.

 

Zo kreeg een bewoner kreeg het aanbod van Engelsprekende mannen om enkele kleine herstellingen aan het dak uit te voeren. De kosten hiervoor zouden zo’n 200 euro bedragen. Eenmaal de werken gestart, lieten de arbeiders weten dat de reparatiekosten zouden oplopen tot 3000 euro. De bewoner moest cash een voorschot van 2000 euro betalen om materiaal aan te kopen. Eenmaal het voorschot betaald, verdwenen de buitenlanders met de noorderzon. Het enige wat zij achterlieten, was een ladder die tegen de gevel stond, alsof ze de indruk wilden geven nog bezig te zijn.

Ook de zoon van een bejaarde man contacteerde vorige week de politie met de melding dat zijn vader op twee jaar tijd verschillende tienduizenden euro’s had betaald aan Engelssprekende mannen om het dak van zijn woning te herstellen. Dezelfde arbeiders waren vorig jaar aan het werk geweest bij de man en kwamen nu opnieuw langs met het aanbod om een coating aan te brengen op het dak.

Een dame kreeg enkele weken geleden van een Engels pratende man het aanbod om de dakgoot van haar woning te kuisen voor een bedrag van 20 euro. Toen ze hiermee bezig waren stelden ze voor ook het mos van het dak te verwijderen, tegelijkertijd het terras proper te maken en de gevel af te spuiten. Dit alles voor uiteindelijk 8.000 euro, cash te betalen. De zaakvoerder liet verder verstaan dat er dringend iets zou moeten gedaan worden om waterinsijpeling in de gevelmuur te voorkomen. Enkele weken later gingen arbeiders aan de slag om de muur te behandelen. En tegelijkertijd met het isoleren van de zolder. De bewoonster diende hiervoor 30.000 euro – cash – te betalen. De werken werden – voor zover ze al werden uitgevoerd – slecht uitgevoerd. De arbeiders gingen er nog voor de werken beëindigd waren, onverwachts vandoor.  Dit ging zo snel dat ze zelfs hun ladder niet achterlieten.

Het waren vooral bewoners van Kessel-Lo die slachtoffer werden van de alles behalve koosjere praktijken van dakwerkers die van huis tot huis gaan. Maar ook vanuit Leuven en Heverlee kwamen meldingen. Telkens was er sprake van Engelssprekende contactpersonen. Zij belden aan met het aanbod om de dakgoot te kuisen, het dak te ontmossen of de toestand van het dak te bekijken en desgevallend de nodige herstellingen uit te voeren. Meestal verplaatsten ze zich met een lichte vrachtauto, de ene keer met Britse dan weer met Ierse nummerplaten. Wanneer de bewoners positief reageerden op het aanbod, werd een offerte gemaakt en een contract voorgelegd.

De werken zelf werden in verschillende gevallen uitgevoerd door Polen, Roemenen of Russen die geen Nederlands spreken. Vaak nemen zij niet de veiligheidsmaatregelen die dakwerkers verplicht zijn te nemen. De Engelstalige ‘zaakvoerders’ die de contacten hadden gelegd en de afspraken hadden gemaakt met de bewoners, waren nadien veelal niet meer te bereiken.

De politie raadt aan zeer voorzichtig te zijn wanneer men gebruik maakt van de diensten van dakwerkers die van huis tot huis gaan. Vraag steeds een schriftelijke offerte. Maak duidelijke afspraken. Kijk uit met het betalen van voorschotten. Vraag steeds een rekeningnummer (vanaf een bepaald bedrag is het trouwens sowieso wettelijk verplicht om geld te storten op een rekening!). Laat je niet intimideren tot het tekenen van een contract. Vraag desnoods een tweede opinie en offerte van een plaatselijke dakwerker zodat je prijzen kan vergelijken. Twijfel je aan de eerlijkheid van de betrokkenen, contacteer dan de politie. Er zijn gevallen gekend van arbeiders die zich agressief opstelden wanneer het tot meningsverschil kwam met bewoners. Bel in dergelijke gevallen steeds de politie.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel