Opleiding Slavistiek afgeschaft aan KU Leuven

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Volgend jaar een opleiding Slavistiek volgen aan de KU Leuven, is niet meer mogelijk. De universiteit schrapt de richting prompt uit haar aanbod. Zo meldde Leuvens studentenblad Veto, uiteraard stuit deze beslissing op protest. Zeker wanneer deze de regio belangrijker en problematischer wordt en Poetin en Rusland continu in het nieuws zijn.

Een oorzaak voor het wegvallen van de richting zou liggen bij financiële problemen van de faculteit Letteren. Die probeert ze nu op te lossen met een financieel herstelplan. Daarnaast is er volgens de universiteit te weinig interesse, dit academiejaar schreven zich twaalf nieuwe eerstejaarsstudenten in. De docenten en studentenvertegenwoordigers voelen zich helemaal niet betrokken bij de beslissing. Zowel bij de professoren als de studenten heerst onrust omdat ze nooit tot nu wisten, dat het verdwijnen van deze richting een optie was. Er zouden consequenties zijn voor andere richtingen, welke zijn momenteel nog onduidelijk. De studenten die momenteel deze opleiding volgen, zullen die wel nog kunnen afwerken.

In 2012 werd het trouwens al het vak Poolse geschiedenis, dat toen steeds meer volk aantrok, al uit het lessenrooster geschrapt. Aan de KU Leuven Campus Brussel werd enkele jaren geleden al Russisch uit het programma geweerd. De kans dat er in de toekomst misschien wel eens specialisten zullen nodig zijn voor Oost-Europese kwesties is groot. De KU Leuven ziet het blijkbaar anders. In de Duitse universiteiten wordt er op dit moment net meer geld vrijgemaakt voor Oost-Europese studies.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer