Open Vld pleit voor ‘single-bon’

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Deze week lanceerde Bart Somers de ‘single-bon’: een bon van 25 euro, uitgegeven door de stad, die singles kunnen gebruiken bij de lokale middenstand of horeca. Daarmee worden de forfaitaire stadstaksen, die al hoog maar voor singles dubbel zo zwaar zijn, deels gecompenseerd.

“Bart Somers heeft met deze ingreep het beleid van zijn stad aangepast aan de veranderende bevolking. Want het aantal singles groeit overal in Vlaanderen.”, zegt Rik Daems. “Het is echter niet eenvoudig om alle taksen snel aan te passen zodat ze de single-toets doorstaan. Een dergelijke bon is een eerste stap. Daarom zal Sabine Bovend’aerde namens Open Vld Leuven haar voorstel lanceren in de komende gemeenteraad van december.  We hopen natuurlijk dat de stad oor heeft voor goede ideeën, ook uit andere steden.”

Volgens een studie van de Vlaamse regering is Leuven koploper in het huisvesten van het aantal singles. 47 procent van de huishoudens in Leuven zijn alleenstaanden, wat veel hoger is dan het Vlaamse gemiddelde van 40 procent. Singles zijn dus een belangrijke groep hier in Leuven, maar worden over het hoofd gezien door het stadsbestuur.

“Ik heb dit, voor deze grote groep mensen, al meermaals aangehaald en iets voorgesteld. Maar steeds bleef het stadsbestuur doof voor bijna 47 procent van de huishoudens in Leuven”, aldus Sabine Bovend’aerde. “Het leven van een single is niet alleen veel duurder. Elektriciteit, gas, internet kunnen ze bijvoorbeeld niet delen. Maar ze hebben ook problemen om een betaalbare woning te vinden. En daarenboven zijn de taksen ook duurder. Daarom  is deze single-bon een compensatie voor de duurdere forfaitaire stadstaksen voor singles. Ik zal mijn voorstel dan ook voorleggen op de gemeenteraad.”

Sabine Bovend’aerde van Open Vld hoopt dat haar voorstel aanvaard zal worden. Singles zijn immers een groeiende groep, maar krijgen het ook steeds moeilijker. Deze bonnen zijn echter geen meeruitgave op het budget, omdat er ruimte is. Daarenboven zal ook de lokale middenstand mee genieten van het systeem.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans