Oorlogsmonument krijgt grondige reinigingsbeurt

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In voorbereiding van de herdenking van het einde van 100 jaar WOI wordt momenteel het oorlogsmonument op het Martelarenplein gereinigd. Het werd in 2004 grondig gerestaureerd, maar kan 14 jaar later een reinigingsbeurt gebruiken. Door de impact van de regen en het verkeer had zich een roetlaag afgezet op de poreuze steen. Die wordt nu verwijderd.

“We willen dat het mooi in orde is tegen de herdenkingsplechtigheid van 100 jaar einde WOI op 11 november”, aldus schepen Dirk Vansina. “En het past in een reeks van herdenkingsinitiatieven van de stad Leuven.”

Herdenkingsinitiatieven

Momenteel loopt in het CERA-gebouw de tentoonstelling HERLEVEN over het leven van de Leuvenaar tijdens de oorlogsjaren en over de heropbouw van de stad na de oorlog. In het stadspark opende een fototentoonstelling met foto’s die de Duitsers namen tijdens de laatste oorlogsjaren. Het waren propagandafoto’s waarmee ze wilden aantonen dat ze niet de cultuurbarbaren waren waarvoor ze werden aanzien.  In de parkabdij is de vredesbeiaard in de toren geïnstalleerd die op 11 november zal ingespeeld worden. En deze week werd een tentoonstelling geopend van oorlogsaffiches.

Het martelarenmonument

De obelisk uit 1925 verwijst naar de 200 burgers die de Duitsers bij hun inval in 1914 op deze plaats fusilleerden. Het monument herdenkt ook de verwoesting van het stadscentrum. De moorden en de verwoesting volgden op een schietpartij op 25 augustus 1914, zonder duidelijke aanleiding, waarbij Duitse soldaten op elkaar vuurden. Volgens de Duitsers waren het burgers die hen onder vuur namen. Het was de aanleiding voor een grote wraakactie. Tijdens deze actie stak de bezetter het Leuvense stadscentrum grotendeels in brand. Naast zo’n 1.000 woonhuizen werden ook historische gebouwen zoals de Sint-Pieterskerk, de stadsschouwburg en de universiteitsbibliotheek vernield. Ongeveer 200 burgers werden in de omgeving van het station opgepakt en gefusilleerd.

Naar aanleiding van de heraanleg van het Martelarenplein (tunnel en ondergrondse parking) gingen er stemmen op om het monument te verwijderen. “Maar gelukkig is dit niet gebeurd. Het monument draagt bij tot een herinnering aan de tragische geschiedenis van onze stad die niet mag vergeten worden,“ aldus Vansina.

Op wapenstilstand zal aan het monument een herdenkingsplechtigheid georganiseerd worden. Daarna wordt het gezelschap uitgenodigd om in de Abdij van Park het inspelen van de vredesbeiaard mee te maken. Alle beiaarden in Leuven zullen om 11.11 uur spelen.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans