Onderzoek aan de KUL krijgt twee miljoen euro voor onderzoek naar microchips Vijfjarig ‘Cathedral’ onderzoeksproject moet elektronica resistenter maken tegen misbruik

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Iminds, een onderzoeksgroep van de KU Leuven heeft een beurs van twee miljoen euro gekregen voor haar onderzoek naar een betere beveiliging van microchips. Gezien de huidige kleine elektronica alsmaar meer en meer verbonden worden met het internet, lijken deze innovaties hoognodig.

Professor Ingrid Verbauwhede van iMinds, verbonden aan de KU Leuven, ontvangt een Europese ‘ERC Advanced Grant’ ter waarde van ongeveer twee miljoen euro voor haar onderzoek naar een betere beveiliging van microchips. Haar onderzoeksproject is niet alleen belangrijk vanuit technologisch oogpunt, maar heeft ook een grote maatschappelijke waarde. Microchips duiken immers overal op en verzamelen soms erg gevoelige informatie. Dat maakt hen een geliefkoosd doelwit van malafide figuren en organisaties die deze data willen bemachtigen, zowel via fysieke als cyberaanvallen.

Met haar ‘Cathedral’ project wil professor Verbauwhede ‘lichtgewicht’ beveiligingsmechanismen inbouwen in elektronica om die resistenter te maken tegen hacks. Dat moet de basis leggen voor een nieuwe generatie microchips die op een veiliger manier gebruikt kunnen worden in tal van gevoelige sectoren, van medische toepassingen tot de bankensector. Deze microchips bevinden zich onder andere in bankkaarten, smartphones, maar ook in pacemakers die gegevens van de patiënt rechtstreeks doorsturen naar het ziekenhuis.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer