Nous sommes tous Charlie!

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Je suis Charlie. Het wordt zonder twijfel de zin van 2015. De verschrikkelijke aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo kostte het leven aan twaalf mensen. Twaalf individuen die een mening hadden waarvoor ze een hoge prijs betaalden: hun leven.

Bart Mertens

Tegelijkertijd was de aanslag ook een niet mis te verstane boodschap aan onze westerse samenleving van radicale extremistische moslims. In hun visie is het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid niet heilig. Erger zelfs, de terroristen die binnenvielen bij Charlie Hebdo menen dat geen enkel mensenleven heilig is tenzij je hun radicale interpretatie van de islam accepteert. Bekeren of sterven, veel zwart-witter kan het niet.
Gaan de extremisten die gevangen zitten in hun fundamentalistische visie stoppen met aanslagen omdat wij zeggen ‘dit kan echt niet, de grens is overschreden’. Nee, we gaan er –helaas- niet komen met schuchtere pogingen om radicaliserende jongeren in onze westerse maatschappij op andere gedachten te brengen. Veel preventie en strenge maatregelen zijn nodig om drama’s zoals dit te vermijden in de toekomst. Als dat inhoudt dat het paspoort van gevaarlijke individuen ingetrokken moet worden –uiteraard op een correcte juridische basis- dan is dat maar zo.
Anderzijds moeten we waakzaam zijn om niet te vervallen in een polarisering van de islam in het algemeen. Angst is een slechte raadgever, altijd al geweest. Liberté, égalité, fraternité! Vrijheid, gelijkheid, broederschap! Dat is nu eenmaal het heilige principe in onze westerse samenleving. Dat principe houdt uiteraard ook in dat we respect hebben voor de gematigde moslims. Gelukkig laten ook die laatsten steeds vaker hun afschuw horen over de zinloze aanslagen. Hun stem is nu belangrijker dan ooit om met woorden te vechten tegen de ratelende kalashnikovs van terroristen.
Blijkbaar hebben de radicale moslimterroristen lange tenen. Misschien moeten we die kleine groep maar een paar werkschoenen cadeau doen.

U kent ze wel, zo van die schoenen met stalen tippen. Met humor doorkruist de kameel elke woestijn, nietwaar. Dat gezegd zijnde is het nu vooral van belang om samen -vrijzinnigen, katholieken, moslims, joden, boeddhisten, hindoeïsten, enz…- achter het principe van vrije meningsuiting en achter de persvrijheid te staan in onze westerse samenleving.

Nous sommes tous Charlie!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens