Nog 2 woningen vrij in samenhuisproject BotaniCo

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De sloopwerken van een deel van de oude stadsschool aan de Kapucijnenvoer zijn net gestart. In de plaats komt een modern cohousing-project voor 28 gezinnen: Cohousing BotaniCo. Het gaat om de allereerste werken op de Hertogensite, een stadsvernieuwingsproject in hartje Leuven.

In het oorspronkelijk masterplan van de autoluwe Hertogensite was een twaalftal woningen ingetekend op de locatie van de oude school n°3. Een groep Leuvenaars kocht de school recent over om op dezelfde oppervlakte uiteindelijk 28 gevarieerde woningen met gedeelde faciliteiten in te plannen.
In cohousing is elke individuele woning uitgerust met alle normale voorzieningen. Door bepaalde ruimtes zoals een grote eetruimte, logeerkamers, een wasplaats en een thuiswerkruimte te delen, kan men wel compacter wonen.
In groep is het makkelijker om te investeren in ecologische oplossingen. Zo streeft cohousing BotaniCo naar de BEN-norm en zet ze in op hernieuwbare energiebronnen. De vroegere speelplaats zal in de toekomst de gemeenschappelijke tuin van de bewoners worden, die elk ook een kleine eigen privébuitenruimte hebben. Op die manier kunnen bewoners genieten van een kwalitatieve woonomgeving met een oase van groen op wandelafstand van alle stedelijke voorzieningen.
Tenslotte voorkomt een dergelijk project ook sociaal isolement. Door de gedeelde ruimtes en het gezamenlijk beheer hiervan, kiest de groep bewoners ook voor meer spontane contactmogelijkheden met de buren. Beter een goede buur dan een verre vriend.

Interesse?

Er zijn nog 2 van de 28 woonunits vrij. Wie interesse heeft, kan op zaterdag 17 december om 10 uur een infosessie bijwonen in het Augustinessenklooster in de Brusselsestraat 63 in Leuven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans