Singer-songwriter Geert Maris, bekend als Nona Mez, overleden

Fotocredit: Renske Mignon.
De Leuvense singer-songwriter Geert Maris, bekend als en van Nona Mez, is overleden. Heel wat muzikale vrienden brachten al een ode aan Maris.

"Geert was een dichte vriend van ons huis en de Leuvense muziekgemeenschap", zegt Mike Naert, artistiek directeur van Het Depot. "Geert gaf meer dan tien jaar les aan Depot Academy, coachte verschillende artiesten, speelde meermaals op ons podium en was vele malen betrokken als jurylid van het provinciale concours Rockvonk. Geert leefde voor de muziek en het was zijn enige trouwe liefde. Hij had er alles voor over en leefde in vaak moeilijke omstandigheden, maar de muziek (spelen, lesgeven, coachen) heeft hem altijd rechtgehouden. De laatste tijd heeft ziekte het muziek spelen voor hem enorm bemoeilijkt en uiteindelijk zelfs onmogelijk gemaakt. Geert was een lonesome cowboy, maar altijd uiterst charmant en attent voor de mensen die hij graag zag. Daarom komt zijn heengaan hard aan bij iedereen die hem kende. Wij zullen hem missen en altijd warm in ons hart dragen", besluit Mike Naert. 

Bij singer-songwriter Tom Helsen klinken eveneens mooie woorden. "Het is zo onwezenlijk. Zoveel gelachen over alles en iedereen met hem. Hij was zonder twijfel de meest echte en oprechte muzikant die ik ooit gekend heb. Ik heb zoveel spijt dat ik de laatste jaren zo vaak gedacht heb dat ik nog eens met Geert moest afspreken, maar het nooit deed. We moeten beter voor elkaar zorgen. Dat heeft hij me nu wel geleerd."

Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow, was goed bevriend met Geert Maris. Zij schreven samen zelfs enkele songs. “Met het overlijden van Geert Maris verliest Leuven één van haar meest eigenzinnige en unieke singer-songwriters. Ik ben enorm verdrietig en sinds het onverwachte nieuws van zijn dood non-stop naar Nona Mez albums aan het luisteren. In de traditie van Elliott Smith & Nick Drake offerde Geert werkelijk alles op voor muziek, op een manier dat ik niemand anders dat heb weten doen. Persoonlijk zal ik Geert ook blijven herinneren als een scherpzinnige mentor en enthousiast klankbord toen ik mijn eerste muzikale stappen als Milow zette. Het was Geert die me aanmoedigde en overtuigde om zoals hem een eigen platenfirma op te richten in 2005. Geert laat een onmiskenbare muzikale erfenis achter. Zijn debuutalbum “Songs of Leaving” was een instant classic, en prachtige songs als 'Always Something', 'Hey Sister', 'The Billed Life', 'Aces and Kings' en 'Hard Luck Stories' zijn stuk voor stuk Belpop klassiekers die het verdienen om alsnog door iedereen gehoord te worden. “

Ook bij zijn band vielen enkel positieve geluiden te horen. "Geert heeft mij de gitaar doen herontdekken: als meester-didacticus wist hij het beste te halen uit iedereen rondom hem. Zijn pianopartijen omzetten naar prachtige riffs, daar hebben we veel plezier aan beleefd. Hij was een songwriter pur sang. Puur. Eerlijk. Recht door het hart. Het was voor mij een ongelooflijke eer om met zo'n doorleefde muzikant te mogen samenspelen. Met ons tweeën hebben we concerten gespeeld in de meest intieme settings. Het was intens. Zowel persoonlijk als muzikaal. Hij kon zo begeesterd vertellen over quantumcomputing, online poker, en wiskundige stelsels. Ik ga heel veel mooie momenten koesteren. Die prachtige herinneringen gaan nooit meer weg. Het ga je goed", zegt Jelle Van den Bergh, bandlid van Nona Mez.

"Na lange tijd hadden we in 2020 terug telefonisch contact. Ik wou zo graag nog eens wat songs met je opnemen. Vanop afstand (corona weet je wel). Ik kreeg twee songs en stuurde mijn drumpartijen door. Na een mail met heel wat opmerkingen ging ik opnieuw aan de slag. Want zo was je. Je liet iemand tot het uiterste gaan, omdat je wist dat het beter kon. Ze zijn helaas nooit afgeraakt. Een mooie mens was je. Puur! Soms wat onhandig. Na minutenlang stemmen van je gitaar, stootte je tegen de microfoon en kon je opnieuw beginnen. Voor nu is er enkel nog je muziek. Die blijft voor eeuwig", aldus Davy Deckmyn, drummer van Nona Mez.

En ook Bart Van Lierde, bassist van Nona Mez, deed zijn zegje. "Geert, ik leerde je kennen door je solo-platen. Ik ben blij en fier dat ik je toen mailde met de vraag of ik bij Nona Mez mocht komen bassen. Jij kon beklijven. Je werd een vriend. Geert, songsmid en tekstschrijver pur sang, van het hoogste niveau. Je talent is altijd onderschat. Geert, wat was je heerlijk eigenwijs en tenenkrullend koppig. Jij was 'witty' en gevat, belezen en diepzinnig. Je was hilarisch kritisch en grappig. Je was een warme mens. Geert, jij deed niks half. Altijd recht door zee en soms gênant oprecht.
Geen compromissen. Ook nu niet. Geert, voor altijd in mijn hart. Ik koester de mooie momenten en je mooie muziek."

Lees meer over