Commissievoorzitter Buitenlandse Zaken Els Van Hoof gehackt door Chinese spionnen

Els Vanhoof

Al sinds 2021 waren er vermoedens van hacking van de laptop van Els Van Hoof (CD&V). Ze meldde dit toen bij de inlichtingendiensten, maar nu kwamen haar gegevens naar boven in een FBI-onderzoek.

Els Van Hoof (CD&V) is lid van de Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC), een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China. Het is in die optiek dat de hacking gezien moet worden. 

In januari 2021 klikte Els Van Hoof drie mails open, die afkomstig bleken van Chinese spionnen. Op die manier baanden cybercriminelen zich een weg doorheen alle informatie die op haar laptop te vinden was, persoonlijke gegevens, maar evenzeer gevoelige informatie. "De mails leken onschuldig en informatief, maar niets was minder waar", zegt Els Van Hoof.

In september 2021 nam Els Van Hoof al contact op met de staatsveiligheid, maar  die vond in eerste instantie geen sporen van spionage op de laptop van het Leuvense parlementslid. Het toestel werd vervangen en ook haar smartphone werd vervangen. 

Nu loopt in Amerika een rechtszaak tegen zeven Chinese spionnen. Uit het FBI-rapport blijkt dat de Chinese spionnen via een e-mail in Van Hoofs laptop zijn binnengedrongen. De staatsveiligheid zegt dat Van Hoof er mag vanuit gaan dat de Chinezen al haar bestanden bekeken hebben, persoonlijke gegevens, maar evenzeer gevoelige dossiers.

Maar het bleef niet bij de hacking alleen, Van Hoof werd ook al meermaals geïntimideerd door de Chinese ambassadeur. 

Lees meer over