Nieuwe verbinding tussen Kessel-Lo en centrum Investering van 825.000 euro

Bart Mertens
2 jaar geleden
292 Views
door Bart Mertens
Voor de bouw van een fietsspiraal die de bestaande fietsbrug over het station verbindt met het Martelarenplein investeert de stad Leuven 825.000 euro. Hierdoor ontstaat een nieuwe fietsverbinding tussen Kessel-Lo en het Leuvense stadscentrum.

Bij de renovatie van het station werd jaren geleden een brug over het station geplaatst die toegang verschafte tot de perrons. Om een fietsverbinding mogelijk te maken tussen deze brug en het Martelarenplein voor het station organiseerde de stad Leuven een architectuurwedstrijd. De opdracht was een constructie te ontwerpen die paste in het straatbeeld, befietsbaar was, met zo weinig mogelijk conflicten tussen voetgangers en fietsers.

De werken starten in de herfst van 2016 eens de renovatiewerken aan het seinhuis achter de rug zijn. Het project zal ten vroegste kunnen gebruikt worden rond eind 2017.

De jury koos uiteindelijk voor het ontwerp van het architectenbureau Greisch Ingénierie uit Luik. Door middel van een dubbele lus konden de ontwerpers de hellingsgraad beperken tot maximaal 4 procent zodat niet enkel fietsers vlot naar boven zullen kunnen rijden, maar ook mensen met een rolstoel of bakfiets. De ontwerpers slaagden er bovendien in om de bestaande trapstructuur tussen het Martelarenplein en het stadskantoor te integreren in hun plannen, zodat deze slechts voor een beperkt deel aangepast zal moeten worden.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens