Nieuwe pop-up bar met alcoholvrije dranken op Oude Markt

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vandaag opent een nieuwe pop-up bar op de Oude Markt in Leuven. Niets bijzonders, ware het niet dat NapLap slechts één maand openblijft en enkel alcoholvrije en alcoholarme dranken serveert. De initiatiefnemers stad Leuven, KU Leuven, UCLL, LOKO en AB InBev willen een debat openen over verstandig alcoholgebruik.

Stad Leuven trekt enthousiast mee aan de kar. “Uitgaan is zo veel meer dan alcohol”, zegt Bieke Verlinden, schepen van studentenzaken. “Daarom lanceerden we het idee om samen met de studentenorganisaties een alcoholarme maand te organiseren. De pop-up bar NapLap is een plaats waar Leuvense verenigingen beurtelings een thema-avond organiseren. Centraal staat fun, en we gaan aantonen dat alcohol daarbij echt geen must is.”

NapLap – acroniem voor non alcoholic/low alcoholic place – strijkt tijdelijk neer op de Oude Markt nummer 11. Als bierliefhebber kan je er genieten van verschillende niet-alcoholische en laagalcoholische dranken als Hoegaarden Radler en Jupiler Blue. Daarnaast kan je proeven van ter plekke gemixte biercocktails. Als kers op de taart worden er huisgemaakte limonades geserveerd van topkok Kwinten de Paepe.

AB InBev neemt met veel enthousiasme deel aan dit project. Stijn De Beer, Sales Director On-Trade Belgium bij AB InBev: “Het segment laag- en niet-alcoholische bieren heeft een enorm groeipotentieel in ons land. In België wordt momenteel 2,1% van onze biermarkt ingenomen door niet- en laagalcoholische bieren. In Duitsland loopt dit cijfer al op tot 10,4% en in Spanje zelfs tot 17,7%. Wij nemen in België een voortrekkersrol in dit segment met een uitgebreid portfolio aan producten. Denk daarbij aan Hoegaarden 0.0, Jupiler Blue en de verschillende Hoegaarden Radlers. We willen bierliefhebbers graag kennis laten maken met deze niet-alcoholische en laagalcoholische alternatieven. We steunen dan ook met plezier dit NapLap-initiatief in onze thuisstad Leuven.”

Het studentenleven en uitgaan zijn twee handen op één buik. Is er nood om te sensibiliseren rond alcoholgebruik? “Toch wel”, zegt Rik Gosselink, vicerector studentenbeleid van de KU Leuven. “Een initiatief rond het promoten van alcoholvrij of -arm uitgaan verdient alle steun. We willen tonen dat een gezellige tijd met vrienden niet noodzakelijk betekent dat je de dag nadien met een kater rondloopt. Het kan anders.”

Een pop-up bar is de ideale manier om het initiatief te laten leven en te laten opvallen. Mariska Gellaerts, Coördinator Communicatie bij LOKO: “Voor de deelnemende fakbars en organisaties is het niet zomaar een zaaltje dat ze huren voor een alternatief evenement maar wel een totaalconcept met sprekend interieur en interactie. De verschillende verenigingen die tekenen voor de uitbating kondigen dan ook erg interessante thematische avonden aan: van nieuw dj-talent over stand-up comedy tot quizavonden.”

Praktisch

NapLap

Oude Markt 11, 3000 Leuven

Openingsuren:

maandag tot woensdag: 16.00 tot 22.00 uur

donderdag tot zaterdag: 16.00 tot 01.00 uur

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans