Nieuwe ondergrondse parking aan Vaartkom

In de nieuwe stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven opende zopas de hypermoderne, ondergrondse parking haar deuren. De publieke parking ligt op zowat vijf minuten stappen van het centrum en biedt plaats aan 250 voertuigen. Ertzberg, het bedrijf dat Tweewaters ontwikkelt, liet de parking nu al bouwen om Tweewaters enerzijds autovrij te houden en anderzijds om de handelaars in de Balk van Beel de kans te bieden om vanaf dag één parkeerplaatsen aan te bieden aan hun klanten.

Een belangrijk duurzaamheidsaspect van Tweewaters is het autovrij houden van de wijk. Met deze parking wordt de eerste stap gezet, doordat de wagens vanaf nu aan de rand van de wijk afgeleid worden naar de ondergrondse publieke parkeerplaatsen. Zo hebben ook de klanten van de handelaars in de Balk van Beel het comfort om vlakbij te parkeren. Net zoals de Balk van Beel, de Twist en museum M is de parking een ontwerp van de Gentse toparchitect Stéphane Beel. Esthetisch zal dat vooral te zien zijn aan de zuiverheid van de betonnen structuur die enkel bestaat uit kolommen en plafondplaten. Daardoor zijn er geen balken meer te zien, maar de parking is ook ecologisch doordacht, vindingrijk en innovatief. En er is grondig nagedacht over het concept.

Net zoals voor de hele wijk Tweewaters geldt dat ook de parking voldoet aan de strenge duurzaamheidsprincipes die Ertzberg hanteert: energievriendelijk, beperkte CO2-uitstoot, laag waterverbruik, doordacht afvalmanagement en met gebruik van duurzame materialen. Zo wordt de parking door middel van groene technologie gepoetst zonder reinigingschemicaliën te gebruiken. Bovendien is de parking volledig uitgerust met LED-verlichting.

De parking biedt weldra de mogelijkheid om elektrische of semihybride wagens op te laden en ze heeft ook een aparte in- en uitrit – met rustzone – voor fietsers. Die in- en uitrit is volledig afgescheiden van het autoverkeer in de parking en dus heel veilig voor de fietsers. Bezoekers die slechts 15 minuten gebruikmaken van de parking, hoeven niet te betalen.

Behalve over groene oplaadpunten beschikt parking Tweewaters ook over parkeerplaatsen waar je via Cambio het gebruik van elektrische auto’s kunt delen. Een service die geheel past in het sociale en ecologische plaatje van de parking. Momenteel wordt er ook een voetgangersbrug over de Dijle aangelegd die de uitgang van de parking verbindt met de Minckelersstraat en zo de afstand met het centrum van Leuven nog inkort.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel