Nieuwe geluidsinstallatie in Sint-Pieterskerk

Vandaag wordt de verwarming, de nieuwe verlichting en geluidsinstallatie van de Sint-Pieterskerk in gebruik genomen. In de jaren ’70 was al een verwarmingsinstallatie geplaatst in de Sint-Pieterskerk maar die heeft nooit echt gefunctioneerd. De temperatuursschommelingen waren erg hoog en dit gaf problemen voor onder meer Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts.

Het was vele jaren behelpen met gasbrandertjes. Wie eronder zat had het veel te warm, en twee stoelen verder voelde men niets van de warmte. Bovendien was het storend voor het mooie kerkinterieur. Er wordt nu geopteerd voor de nieuwe generatie van kerkverwarming die zijn deugdelijkheid al heeft bewezen in de Abdij van Averbode: vloerverwarming. De verwarming wordt met aardgas gestookt.

Schepen Dirk Vansina: “Het werk was een heel huzarenstuk om de verwarmingsleidingen en de convectoren aan te brengen in de vloer. De oorspronkelijke vloertegels moesten hergebruikt kunnen worden. Tijdens de werkzaamheden werden ook botten van Leuvenaars gevonden die in de kerk begraven lagen. Die werden opnieuw in een nis in de kerk bijgezet. Er werd ook een nieuwe verlichting geplaatst. Mooie armaturen. En sfeerverlichting die kan gedimd worden bij concerten. Om de armaturen op te hangen, moest men met een hoogtewerker in de kerk rijden.”

“De geluidsinstallatie is vernieuwd en klinkt prachtig ! Er werd een ringleiding aangebracht voor gehoorgestoorden met gehoorapparaat. Via de installatie kan de VRT ook het geluid kapteren voor de TV-missen die men vanuit de Sint-Pieterskerk wil uitzenden. De missen worden via deze installatie ook opgenomen en op internet geplaatst. De kerk is klaar voor de toekomst :  zal gemakkelijker en confortabeler gebruikt kunnen worden voor de eredienst maar zeker ook voor concerten en grote plechtigheden. De nieuwe verwarming, verlichting en geluidsinstallatie is de 1e fase van 4 fases van de binnenrestauratie die we in 2016 willen afronden.”

Volgende fases zijn de restauratie van de kunstwerken in de zijkapellen van de kerk, de restauratie van de binnenmuren (reinigen van de stenen), restauratie van de gewelfschilderingen, restauratie van de sacramentstoren. Er komen ook nieuwe glazen inkomsassen aan de noord-( Kant Margarethaplein)  en zuidbeuk (kant Grote Markt) en een museumwinkel.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel