Nieuwe eigenaar wil Citrique Belge opnieuw doen opleven

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Riflebird Capital CVBA nam in november citroenzuurfabriek Citrique Belge uit Tienen over. Ze lieten er geen gras over groeien en hebben een vijfjarenplan opgesteld dat de firma opnieuw succesvol moet maken. Dit plan rekent op het behoud van driehonderd werknemers én biedt ruimte voor investeringen.

Tien eigenaars verenigden zich onder Riflebird Capital CVBA dat het bedrijf overnam, ze zagen er flink wat potentieel in. Dit jaar alleen al plannen ze nog ongeveer zes miljoen euro aan investeringen, voornamelijk ter herstelling van installaties en vloeren, ze bekijken dit als preventief onderhoud. Door de afschaffing van de suikerquota vanaf dit najaar, zullen er tot vijftien procent meer suikerbieten geplant worden. Door de meerproductie van de fabrikanten kunnen ze daardoor de suikerbietenmelasse goedkoper inkopen.

De nieuwe eigenaars willen zeker niemand ontslagen, maar werven momenteel voorzichtig aan. In 2015 waren er nog 287 medewerkers. Nu tellen ze er 316. Ze gaan ook van start met opleiding en training van hun personeel en gaven een krachtig signaal door van het Tiense filiaal het hoofdkwartier te maken.

Citrique is samen met de KULeuven, de POM Vlaams-Brabant en een aantal privé-bedrijven zoals Tiense Suiker in het project SUGARnD gestapt. Zo krijgen ze subsidies om proeven te doen naar hoe ze een volledig gesloten circuit in hun grondstoffen kunnen bekomen. Ze zitten binnenkort met de stad Tienen rond de tafel om te bekijken hoe het bedrijf kan uitbreiden.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer