Nieuwe brug over Vaart vandaag geplaatst

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
2,003 Views
door Kirsten Bosmans

Afgelopen weken en maanden bereidde de aannemer het plaatsen van een nieuwe brug over de Vaart in Leuven voor. Vandaag werd ze met behulp van een kraan op haar plaats gemanoeuvreerd. Door de nieuwe brug krijgt de brede omgeving rond de Vaartkom een boost qua bereikbaarheid en mobiliteit.

De werken aan de bruggen over de Vaart zullen de Vaartkom beter bereikbaar maken voor alle weggebruikers. “Door de aanpassing aan de oude brug en de plaatsing van de nieuwe brug hoeft het autoverkeer niet langer via de Havenkant te rijden om bijvoorbeeld het parkeergebouw of het  Engels Plein te bereiken”, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets. “Dat maakt de hele Vaartkom autoluwer en aangenamer voor fietsers en voetgangers.”

Eerder paste de stad Leuven samen met Waterwegen en Zeekanaal al de bestaande fietsbrug over de Vaart aan. Die werd voorzien van een bijkomende fietsstrook zodat autoverkeer in de richting van het Engels Plein er in de nabije toekomst ook over kan. Die brug is op dit moment buiten gebruik omdat de technische bekabeling ervan naar de kelder van de nieuwe brug verhuist. In juni gaat ze opnieuw open voor voetgangers en fietsers. Begin volgend jaar zal ook autoverkeer de brug kunnen gebruiken. De aanpassing van de burg kostte 250.000 euro.

De nieuwe brug

Autoverkeer dat van het Engels Plein richting het Joanna-Maria Artoisplein en stationsomgeving wil rijden, zal op haar beurt gebruik kunnen maken van een gloednieuwe brug. Fietsers en voetgangers  kunnen de nieuwe brug gebruiken om de Vaart over te steken en in de richting van het station te wandelen of te fietsen.

Afgelopen weken en maanden legde aannemer HYE de landhoofden aan op beide oevers, waar de nieuwe brug uiteindelijk op zal rusten. Deze werken zijn onlangs afgerond, waardoor de nieuwe brug vandaag geplaatst kon worden.

Die brug is 23 meter lang, 13 meter breed en weegt 125 ton. Afgelopen weken stond ze verankerd op een frame op de noordoever terwijl de laatste details aan de brug en landhoofden afgewerkt werden. Vandaag hesen twee kranen de brug van haar frame en manoeuvreerden ze van op beide oevers op haar plek. De nieuwe brug kost 2,7 miljoen euro.

Timing

De komende dagen en weken wordt de nieuwe brug geïnstalleerd en stevig verankerd. Daarom is ze voorlopig nog niet bedienbaar en zal ze enkele weken open/verticaal staan.

Na de zomer sluit Agentschap Wegen en Verkeer zowel de nieuwe als de bestaande brug aan op het wegennet. Ook de signalisatie en verkeerlichten in de buurt worden vervangen of aangepast aan de nieuwe situatie. Eind 2017/begin 2018 zullen beide bruggen aangesloten zijn op het omliggende verkeersnet en kan alle verkeer er gebruik van maken.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans