Nieuwe boerenmarkt in Wijgmaal

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
1,051 Views
door Kirsten Bosmans

Afgelopen dinsdag is een nieuwe markt van start gegaan in Wijgmaal. Aan het standbeeld van Remy, op de Remysite in Wijgmaal, komen wekelijks verschillende lokale, kleine producenten samen om hun waren te prijzen op de boerenmarkt.

Koken volgens de seizoenen met producten van bij ons. Al meer dan 100 jaar promoot KVLV, Vrouwen met vaart, de grootste vrouwenorganisatie van Vlaanderen deze ‘Vlaamse Kost’.  Niet alleen via het overbekende Ons Kookboek®  maar ook door jaarlijks bijna 3.000 kookworkshops te organiseren over heel Vlaanderen.

 

De Vlaamse consument heeft niet meer de ooit zo vanzelfsprekende band met zijn voedsel. Het hele jaar door kan men dezelfde groenten kopen en klaarmaken.  De seizoenen zijn niet meer herkenbaar in onze eetcultuur. KVLV ijvert ervoor om de band tussen de consument en zijn voedsel, en meer nog, tussen de consument en de producent van zijn voedsel te versterken. Daarom promoot KVLV ook de korte keten: een rechtstreekse verkoop aan de consument, een eerlijk product aan een eerlijke prijs.

 

Toen de Buurderij Leuven op zoek was naar een nieuwe locatie, was KVLV er dan ook als de kippen bij om haar diensten aan te bieden. Sinds haar oprichting streeft Boeren & Buren, organisator van de Buurderijen, immers  één grote doelstelling na: korte ketens ontwikkelen om de smaak van de streek terug te vinden, de klimaatverandering tegen te gaan en de banden tussen consumenten en producenten aan te halen. Geen wonder dat KVLV en Boeren & Buren elkaar gevonden hebben!

 

Ons, de koepel waarvan KVLV deel uitmaakt, stelt een ruimte aan haar hoofdkantoor ter beschikking op de Remysite in Wijgmaal. Elke dinsdagavond kunnen de ‘buren’ uit de buurt er kennismaken met de ‘boeren’ uit de streek en vice versa.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans